Fred. Olsen (skipsreder)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Fred. Olsen
Fred. Olsen (OB.Ø70-0511).jpg
Født 1. januar 1929 (88 år)
Far Thomas Olsen
Søsken Petter Olsen
Barn Anette Olsen
Yrke Forretningsperson
Nasjonalitet Norge

Thomas Frederik Olsen, kjent som Fred. Olsen, (født 1. januar 1929) er en norsk skipsreder. Han er sønn av skipsreder Thomas Olsen og bror av Petter Olsen.

Fred. Olsen gikk inn som partner i Fred. Olsen & Co. i 1955 og ledet virksomheten alene til hans datter Anette S. Olsen, ble opptatt som partner i 1993.

På midten av 1960-årene så Fred. Olsen muligheter innen oljesektoren, spesielt på letesiden, og han var en av initiativtagerne til etableringen av Norwegian Oil Consortium (NOCO) og senere Saga Petroleum A/S. Også innen offshoresektoren har Fred. Olsen & Co. – selskapene vært blant pionerene i Norge. I et raskt stigende olje- og offshoremarked ble det fra 1973 bygget opp en offshoredivisjon med Dolphin International Inc., Houston og senere Dolphin A/S, Tananger og Dolphin Drilling, Aberdeen som operasjonsselskaper.

Virksomheten i Akergruppen, som frem til 1970-tallet var vokst til landets største industriarbeidsplass, ble omstrukturert fra bygging av skip til konstruksjoner og service for offshorenæringene. Rederiet bidro til byggingen av Aker H-3-riggene, og kontraherte i begynnelsen av 1970-årene selv flere enheter. Dolphin, som opererer riggene, har gjennomført offshoreoppdrag i Nordsjøen, Middelhavet og Mexico-gulfen samt utenfor Syd-Amerika, Alaska, Sakhalin, Australia og Indonesia. Dolphin-selskapene var tidligere aktive innen relaterte tjenester som prosjektering, brønnvedlikehold, dykkertjenester og fjernstyrte undervannsfartøy. Disse aktivitetene er senere solgt.

Fred. Olsen Production AS ble etablert i 1994 og har utviklet en rekke prosjekter innen flytende oljeproduksjon. I 1997 ble offshore- og energi-aktivitetene samlet i Fred Olsen Energy ASA (FOE), et nytt, selvstendig selskap. FOE er kontrollert av Olsen-selskapene Bonheur og Ganger Rolf, notert på Oslo Børs.

Fred. Olsen var i flere år styreformann for Akergruppen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]