Jirifjellet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Jirisan)
Hopp til navigering Hopp til søk
Jirifjellet
Korea-Mountain-Jirisan-15.jpg
Hangul지리산
Hanja智異山
Revidert romaniseringJirisan
McCune-ReischauerChirisan

Jirifjellet (koreansk: Jirisan; 지리산) er en fjelltopp i det sørlige Sør-Korea. Fjellet anses som ett av de tre viktigste i Sør-Korea, sammen med Hallafjellet og Seorakfjellet. Det ligger i den sørlige delen av Sobaekfjellene på grensa mellom fylkene Sancheong og Hamyang i Sør-Gyeongsang, og strekker seg 1.915 meter over havet, og blir dermed landets nest høyeste fjell etter Hallafjellet på Jejuøya.

Rundt Juirisan ligger Jirifjellet nasjonalpark, som var Sør-Koreas første og største nasjonalpark, etablert 29. desember 1967. Den strekker seg inn i tre av landets provinser: Nord-Jeolla, Sør-Jeolla og Sør-Gyeongsang, der meste i sistnevnte, der en også finner den høyeste toppen Cheonhwangbong.

Sobaek former den sørlige delen av Baekdudaegan, som sees som den symbolske ryggraden til Korea. Den starter i nord ved Paektufjellet og fortsetter sørover og inkluderer både fjellkjedene Taebaek og Sobaek.

I området finnes sju buddhisttempler. Hwaeomsa er det største og best kjente og inneholder flere av landets nasjonalskatter, det meste steinarbeider fra mellom år 600 og 900. I dalen finnes også Samseong-gung, der en feirer en av landets skapelsesberettelser.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]