Hopp til innhold

Jiri-san

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jiri-san
Andre navnChosŏn'gŭl: 지리산 – Hanja: 智異山
RR: Jirisan – MR: Chirisan
Høyde 1 915 moh.[1]
Primærfaktor 1 695 m[1]
Sekundærfaktor 245,14 km→ Halla-san[1]
LandSør-Koreas flagg Sør-Korea
FjellrekkeSobaekfjellene
Posisjonskart
Jiri-san ligger i Sør-Korea
Jiri-san
Jiri-san
Jiri-san (Sør-Korea)
Kart
Jiri-san
35°20′13″N 127°43′50″Ø

Jiri-san (koreansk: Jirisan; 지리산) er en fjelltopp i det sørlige Sør-Korea. Fjellet anses som ett av de tre viktigste i Sør-Korea, sammen med Halla-san og Seorak-san. Det ligger i den sørlige delen av Sobaekfjellene på grensa mellom fylkene Sancheong og Hamyang i Sør-Gyeongsang, og strekker seg 1 915 meter over havet, og blir dermed landets nest høyeste fjell etter Hallafjellet på Jejuøya.

Rundt Jiri-san ligger Jiri-san nasjonalpark, som var Sør-Koreas første og største nasjonalpark, etablert 29. desember 1967. Den strekker seg inn i tre av landets provinser: Nord-Jeolla, Sør-Jeolla og Sør-Gyeongsang, der meste i sistnevnte, der en også finner den høyeste toppen Cheonhwangbong.

Sobaek former den sørlige delen av Baekdudaegan, som sees som den symbolske ryggraden til Korea. Den starter i nord ved fjellet Paektu-san og fortsetter sørover og inkluderer både fjellkjedene Taebaek og Sobaek.

I området finnes sju buddhisttempler. Hwaeomsa er det største og best kjente og inneholder flere av landets nasjonalskatter, det meste steinarbeider fra mellom år 600 og 900. I dalen finnes også Samseong-gung, der en feirer en av landets skapelsesberettelser.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b c «Jiri-san - Peakbagger.com». peakbagger.com. Besøkt 22. april 2021. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]