Jernbur (straff)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kaptein William Kidds lik som blir utstilt i et jernbur.
«Fuglebur» varianten hengende i Coriciano i Italia.
Illustrasjon av et tettsittende jernbur lignende til det William Jobbling ble hengt i.

Jernbur ble både brukt til å henrette og å utstille allerede henrettede kriminelle for å skremme tilskuerene fra å gjøre det samme. I de tilfellene hvor jernburet ble brukt til å torturere og å henrette kriminelle døde de av sult og tørst. Mange ganger hadde den kriminelle blitt henrettet på forhånd før de ble utstilt i burene og vanligvis skjedde det ved henging.

Jernburene ble brukt i middelalderen, men ble mer populær i England i det 18. århundre og kunne bli brukt på både mordere, forræderi, landeveisrøvere, sjørøvere og andre tyver. Henrettede som ikke ble satt i bur ble ofte dissekert og brukt av legestudenter. Burene ble plassert på områder som var lett synlige for at så flest som mulige skulle se dem og noen ganger kunne innbyggerne kjenne lukten av likene. De kunne blant annet bli plassert i både byene, langs veier og ved havner. Burene var dyre å lage og det var ikke alltid at byens smeder hadde tidligere erfaringer, så mange ganger måtte de improvisere og derfor ser burene ulike ut på de ulike stedene og periodene. Noen av burene lignet på en forstørret versjon av fuglebur, mens andre var menneskeformede og tettinnsittende.[1][2][3] Det var ingen faste regler om hvor lenge et bur skulle bli stående, men det var vanlig å ta dem ned etter at klærne begynte å bli slitte eller at kroppen hadde råttnet slik at skjelettet begynte å bli synlige. I mer øde strøk langs veiene kunne et lik bli værende i lengre perioder og noen ganger år. Noen ganger ble liket smurt inn i tjære som forsøk på å forsinke forråtningsprossessen slik at utstillingen skulle kunne vare lengre.[1][4][5]

Eksempler på personer som ble puttet i bur[rediger | rediger kilde]

Kaptein William Kidd ble hengt og puttet i bur 1701 for å ha deltatt i sjørøveri.[6][7] William Jobbling opplevde samme straff etter å ha bli dømt for vold og han var en av de siste personene som ble puttet i jernbur i England. Det skjedde på 1830-tallet.[1][5]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «GIBBETING». HARNESSING THE POWER OF THE CRIMINAL CORPSE (engelsk). Arkivert fra originalen 14. juli 2019. Besøkt 23. juli 2019. 
  2. ^ «A Look Back At The Disturbing Practice Of Gibbeting». All That's Interesting (engelsk). 5. januar 2018. Besøkt 23. juli 2019. 
  3. ^ «The Incredibly Gruesome Medieval Practice of Gibbeting» (engelsk). 25. oktober 2017. Arkivert fra originalen 23. juli 2019. Besøkt 23. juli 2019. 
  4. ^ «A Look Back At The Disturbing Practice Of Gibbeting». All That's Interesting (engelsk). 5. januar 2018. Besøkt 23. juli 2019. 
  5. ^ a b «William Jobling». www.capitalpunishmentuk.org. Besøkt 23. juli 2019. 
  6. ^ «Execution of Captain Kidd | History Today». www.historytoday.com. Besøkt 23. juli 2019. 
  7. ^ «William Kidd». Biography (engelsk). Besøkt 23. juli 2019.