Jenner Institute

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jenner Institutes laboratorier
Statue av Edward Jenner ved inngangen til Jenner Institute

Jenner Institute er et britisk forskningsinstitut som inngår i Nuffield Department of Medicine ved University of Oxford. Instituttet har sitt navn etter den britiske immunologen Edward Jenner, som var en pioner innen vaksinasjon og bidro til å utvikle koppervaksinen.

Jenner Institute ble grunnlagt i 2005 i partnerskap mellom University of Oxford og Institute for Animal Health.[1]

Jenner Institute ledes av Adrian Hill. Instituttet utvikler vaksiner og gjennomfører kliniske tester for sykdommer som malaria, tuberkulose, ebola og covid-19.

Koronavaksine[rediger | rediger kilde]

Siden januar 2020 har instituttet under Sarah Gilbert arbeidet med utvikling av en covid-19-vaksine, kalt AZD1222, i et prosjekt som finansieres av den britiske regjeringen.[2] Prosjektet er gjennomført i samarbeid med Advent Srl (del av IRBM-gruppen) i utviklingsarbeidet[3] og Merck Group vedrørende teknologi for vaksineproduksjon.[4]

Alt innen påbegynte fase 3-studier[5] var ferdige, ble forberedelser for produksjon gjort ved en avtale mellom University of Oxford og AstraZeneca i april 2020.[6] AstraZeneca inngikk produksjonsavtale med Serum Institute of India vedrørende en milliard doser på årsbasis.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Tidligere var Edward Jenner Institute for Vaccine Research et uavhengig forskningsinstitutt som fra 1996 var samlokalisert med Compton Laboratory innen Institute for Animal Health i Compton i Berkshire. Det flyttet til et nytt laboratoriebygg i 1998. Daværende finansiering av instituttet fortsatte til oktober 2005, da den ble erstattet av en felles finansiering av University of Oxford og Institute for Animal Health.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]