Jeg er Dina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Jeg er Dina
orig. Jeg er Dina
Generell informasjon
Sjanger Drama
Nasjonalitet Norsk
Utgitt Norge 8. mars 2002
Lengde 125 min.
Språk Norsk
Produksjon
Regissør Ole Bornedal
Manus Ole Bornedal
Jonas Cornell
Produsent Axel Helgeland
–––
Per Holst
(co-produsent)
Musikk Marco Beltrami
Sjeffotograf Dan Laustsen
Medvirkende Maria Bonnevie
Gérard Depardieu
Pernilla August
Bjørn Floberg
Wenche Foss
Christopher Eccleston
Filmselskap Northern Lights
Eksterne lenker

Jeg er Dina er en norsk-dansk-svensk dramafilm fra 2002 regissert av Ole Bornedal. Manuset ble skrevet av Bornedal og svenske Jonas Cornell. Det er basert på Herbjørg Wassmos roman Dinas bok. Filmen handler om lensmannsdatteren Dina som forvolder sin mors død og hva det gjør med henne som menneske.

Maria Bonnevie fikk Amandaprisen som beste kvinnelige skuespiller i 2002 for sin rolle som Dina. Filmen var også nominert som årets beste film.

Handling[rediger | rediger kilde]

Dina, som er datteren til lensmannen, er en helt vanlig jente helt til hun som femåring forårsaker morens død. Det fører til at Dina får sjokk og mister taleevnen. Hun har ikke noe nært forhold til sin far, og hun isolerer seg i sin egen verden. Når faren ansetter musikkstudenten Lorch som huslærer blir livet lettere. Dina har talent for musikk og cellospilling.

Når Dina blir 16 år gifter faren henne bort til sin kamerat Jacob. Etter en tid forårsaker Dina Jacob sin død. Jenta har et voldsomt følelsesliv med sterke erotiske lengsler. Dina har et seksuelt forhold til stallgutten Tomas og får med ham sønnen Benjamin, som hun ikke har noe morskjærlighet for. Hun lever i sin egen verden der hun føler hun har kontakt med sin avdøde mor, noe hun snakker åpent om til andre. Dina får seg en elsker, russeren Leo, og de har et langt kjærlighetsforhold. Når Dina tror at Leo skal reise bort for godt skyter hun ham. Hennes sønn Benjamin blir et forferdet vitne til det som skjer.

Rolleliste (i utvalg)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]