Jeff Fahey

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jeff Fahey
Født29. nov. 1952[1][2]Rediger på Wikidata (71 år)
Olean
BeskjeftigelseSkuespiller, danser, teaterskuespiller, fjernsynsskuespiller, filmskuespiller, filmprodusent Rediger på Wikidata
Utdannet vedJoffrey Ballet
NasjonalitetUSA
Aktive år1982
IMDbIMDb

Jeffrey David «Jeff» Fahey (født 29. november 1952) er en amerikansk skuespiller som har hatt roller for både film og fjernsyn. Han spilte piloten Frank Lapidus i ABCs TV-serie Lost (2004–2010), og var tidligere politimann Winston MacBride i TV-serien The Marshal (1995).

Filmkarriere[rediger | rediger kilde]

Fahey begynte å opptre da han vant et stipendium for å danse ved ballettskolen Joffrey Ballet School da han var 25 år gammel.[3] Han opptrådte ved teatre over hele USA og på Broadway. Han fikk sin første store rolle i en TV-serie da han spilte «Gary Corelli» i såpeoperaen One Life to Live.

I 1985 fikk han sin første betydelige rolle i en film da han spilte Tyree i Silverado. I 1986 spilte han i Psycho III som Duane Duke, en gitarist desperat etter penger. Det samme året var han gjesteskuespiller i sesong 3 i TV-serien Miami Vice som våpenhandleren Eddie Kaye, kjent for at han ødela politimannen Sonny Crocketts Ferrari Daytona.

Han spilte Thorold Stone i filmen Revelation. Senere hadde Fahey en rolle ved siden av Pierce Brosnan i filmen Gressklippermannen (1992).

I 1990 spilte han sammen med Marisa Tomei i filmen Parker Kane og med Clint Eastwood i filmen White Hunter Black Heart, regissert av Eastwood selv. Han opptrådte også i en liksomtrailer for en film kalt Machete in Grindhouse som Robert Rodriguez til sist spilte inn, skjønt den var egentlig ikke tenkt som annet enn en liksomtrailer rent hypotetisk.[4] Han spilte også i Robert Rodriguez' film Planet Terror.

Fahey spilte den faste figuren Frank Lapidus i TV-serien Lost, en fly- og helikopterpilot i en undersøkelsegruppe som ble sendt til øya. Han opptrådte i sesongene 4, 5, og 6.[5] Hans figur ble rost av kritikerne og fansen for hans kyniske og humoristiske bemerkninger og for å være en fyr man måtte like, men han forble en av de få figurene som aldri fikk noe mer rolleutvikling i serien.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w64g4hw8, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ «Biography for Jeff Fahey (I)», IMDb
  4. ^ «Star-Heavy Trailer Debut for Robert Rodriguez's 'Machete'»
  5. ^ «Fahey Joins Cast of 'Lost'» Arkivert 29. november 2014 hos Wayback Machine., Entertainment Weekly

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]