Jeff Fahey

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jeff Fahey
Jeff Fahey.jpg
Født29. november 1952[1][2]Rediger på Wikidata (68 år)
OleanRediger på Wikidata
Utdannet ved Joffrey BalletRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Skuespiller, danser, teaterskuespiller, fjernsynsskuespiller, filmskuespiller, filmprodusentRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Aktive år1982
IMDbIMDb

Jeffrey David «Jeff» Fahey (født 29. november 1952) er en amerikansk skuespiller som har hatt roller for både film og fjernsyn. Han spilte piloten «Frank Lapidus» i ABCs TV-serie Lost (20042010), og var tidligere politimannen «Winston MacBride» i TV-serien The Marshal (1995).

Filmkarriere[rediger | rediger kilde]

Fahey begynte å opptre da han vant et stipendium for å danse ved ballettskolen Joffrey Ballet School da han var 25 år gammel.[3] Han opptrådte ved teatre over hele USA og på Broadway. Han fikk sin første store rolle i en TV-serie da han spilte «Gary Corelli» i såpeoperaen One Life to Live.

I 1985 fikk han sin første betydelige rolle i en film da han spilte «Tyree» i Silverado. I 1986 spilte han i Psycho III som «Duane Duke», en gitarist desperat etter penger. Det samme året var han gjesteskuespiller i sesong 3 i TV-serien Miami Vice som våpenhandleren «Eddie Kaye», kjent for at han ødela politimannen Sonny Crocketts bil Ferrari Daytona.

Han spilte «Thorold Stone» i filmen Revelation. Senere hadde Fahey en rolle ved siden av Pierce Brosnan i filmen Gressklippermannen (1992).

I 1990 spilte han sammen med Marisa Tomei i filmen Parker Kane og med Clint Eastwood i filmen White Hunter Black Heart, regissert av Eastwood selv. Han opptrådte også i en liksomtrailer for en film kalt Machete in Grindhouse som Robert Rodriguez til sist spilte inn, skjønt den var egentlig ikke tenkt som annet enn en liksomtrailer til den hypotetisk film.[4] Han spilte også i Rodriguezs film Planet Terror. I 2007 spilte han i Messages sammen med Bruce Payne.

Fahey spilte den faste figuren «Frank Lapidus» i TV-serien Lost, en fly- og helikopterpilot i en undersøkelsegruppe som ble sendt til øya. Han opptrådte i sesongene 4, 5, og 6.[5] Hans figur ble rost av kritikerne og fansen for hans kyniskehumoristiske bemerkninger og for å være en fyr man måtte like, men han forble en av de få figurene som aldri ble gitt noen større utvikling i serien.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøksdato 27. april 2014
  2. ^ Social Networks and Archival Context, besøksdato 9. oktober 2017, oppført som Jeff Fahey, SNAC Ark-ID w64g4hw8
  3. ^ «Biography for Jeff Fahey (I)», IMDb
  4. ^ «Star-Heavy Trailer Debut for Robert Rodriguez's 'Machete'»
  5. ^ «Fahey Joins Cast of 'Lost'», Entertainment Weekly

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]