Hopp til innhold

Eldorado

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Zipa'en pleide å dekke sin kropp i gullstøv, og fra sin flåte tilbød han skatter til gudinnen Guatavita i midten av den hellige innsjø. Denne eldgamle muiscatradisjonen skapte legenden om Eldorado. Denne muisca-flåten av balsa er på utstilling ved Museo del Oro («Gullmuseet») i Bogotá i Colombia.

Eldorado (spansk: El Dorado, som betyr «den forgylte»)[1] opprinnelig El Hombre Dorado («den gylne mann»), El Indio Dorado («den gylne indianer») eller El Rey Dorado («den gylne konge») er et begrep brukt av europeere om zipa'en, høvdingen for muisca-folket i Colombia, som angivelig dekket seg med gullstøv og stupte i Guatavita-innsjøen som et innvielsesrite.[2] Stedsnavnet Eldorado gikk fra å beskrives som en by, til å være et kongerike og til sist et keiserrike for denne gylne sagnkongen.

Rykter plasserte Eldorado et annet sted og førte til flere mislykkede ekspedisjoner sent på 1500-tallet etter en by kalt Manõa ved innsjøen Parimes bredder.[3] Den mest kjente ekspedisjonen ble ledet av sir Walter Raleigh. Sagnet sendte også spanske conquistadores til Colombia, Venezuela og deler av Guyana og Nord-Brasil, på jakt etter sagnkongen og gullbyen hans. Disse ekspedisjonene bidro til at store deler av Sør-Amerika, blant annet Amazonas-elven, ble kartlagt. Innen starten av 1800-tallet var de fleste klar over at byen tilhørte eventyrenes verden.

Eldorado eller El Dorado er nå navn på en rekke steder - særlig gruvebyer - i Sør-Amerika, USA og andre land. Det er navnet på flere filmer, kinoer, tv-serier, musikkstykker, idrettslag og annet. Donald Duck og nevøene hans overraskes av selve sagnkongen;[4] Donald ligger alt surret til offersteinen da redningen kommer.[5]

Referanser

[rediger | rediger kilde]