Jeanne d’Arc (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Jeanne d'Arc (film)»)
Jeanne d’Arc
orig. La Passion de Jeanne d’Arc
Generell informasjon
FilmtypeStumfilm
SjangerHistorisk drama, biografi
Utgivelsesår1928
Prod.landFrankrike
Lengde107 min.
Bak kamera
RegiCarl Th. Dreyer
ManusforfatterJoseph Delteil
Carl Th. Dreyer
SjeffotografRudolph Maté
KlippMarguerite Beaugé
Carl Th. Dreyer
Annen informasjon
Filmformat1.37 : 1
Eksterne lenker

Jeanne d’Arc (fransk: La Passion de Jeanne d’Arc, dansk: Jeanne d'Arcs lidelse og død) er en stumfilm fra 1928, laget i Frankrike av den danske regissøren Carl Theodor Dreyer. Filmen handler om den historiske personen Jeanne d’Arc.

Handling[rediger | rediger kilde]

Etter å ha ledet franskmennene i en rekke kamper mot engelskmennene under Hundreårskrigen, blir Jeanne d'Arc tatt til fange i nærheten av Compiègne. Hun blir brakt til Rouen, for å stilles for retten på grunn påstander om kjetteri fremført av franske geistlige som var lojale ovenfor engelskmennene. Den 30. mai 1431 blir Joan forhørt av den franske geistlige domstolen. De forsøker å få henne til å si noe som kan diskreditere henne, eller rokke ved troen på at hun har fått et oppdrag fra Gud om å drive engelskmennene ut av Frankrike - men Joan forblir like standhaftig i sin tro.

Når hun blir truet med brenning på bålet, bryter Joan til slutt sammen. Hun går deretter med på å signere en tilståelse. Dommeren dømmer henne imidlertid til Livsvarig fengselsstraff. Men hun innser senere at hun har vært usann mot Gud. Hun krever at dommerne kommer tilbake, og hun trekker tilbake hele tilståelsen. Etter hvert som flere og flere rundt henne begynner å gjenkjenne hennes sanne tro og kall, får hun lov til en siste nattverd-messe. Hun blir deretter kledd opp, og ført til et henrettelsessted. Folkemengdene samles, og bålet tennes.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]