Antonin Artaud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Antonin Artaud
Antonin Artaud 1926.jpg
FødtAntoine Marie Joseph Paul Artaud
4. september 1896
Marseille, Oksitania
Død4. mars 1948 (51 år)
Paris
Gravlagt Cimetière Saint-Pierre
Beskjeftigelse
10 oppføringer
Dramatiker, skuespiller, lyriker, filmkritiker, skribent, essayist, manusforfatter, maler, teaterskuespiller, filmskuespiller
Nasjonalitet Frankrike
Språk Fransk

Antonin Artaud (født 4. september 1896 i Marseille, Frankrike, død 4. mars 1948) var en fransk dramatiker, poet, skuespiller og teater-regissør.

Hans mor fødte ni barn, men bare Antonin og en søster overlevde barndommen. Da han var fire år gammel, hadde Artaud et alvorlig tilfelle av hjernehinnebetennelse, som ga ham et nervøst og irritabelt temperament som varte gjennom hele ungdomstiden. Han led også av nevralgi, stotrende og alvorlige anfall av klinisk depresjon, som ble behandlet med bruk av opium, som resulterte i en livslang avhengighet av narkotiske stoffer.

Artaud`s foreldre arrangerte en lang rekke opphold på sanatorium for deres temperamentsfulle sønn, som ble både langvarige og kostbare. Disse oppholdene varte i fem år, med en pause på to måneder i juni og juli 1916 da Artaud ble utskrevet til den franske hæren. Han ble angivelig utskrevet på grunn av hans søvngjengeri. I mars 1920 flyttet Artaud til Paris for å begynne på en karriere som forfatter, og i stedet oppdaget han hadde et talent for avant-garde teater.

I en alder av 27 år, sendte han flere dikt til tidsskriftet La Nouvelle Revue Française, men ble avvist. Hans mest kjente verk, The Theatre and Its Double, ble utgitt i 1938. I januar 1948 ble Artaud diagnostisert med tarmkreft. Han døde kort tid etterpå den 4. mars 1948, alene på en psykiatrisk klinikk, sittende på sengen sin, angivelig mens han holdt sin venstre sko i hånden. Det var mistanke om at han døde av en overdose kloralhydrat.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote Wikiquote: Antonin Artaud – sitater