Jasper Maskelyne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jasper Maskelyne
Jasper Maskelyne magician.jpg
Født1902[1][2]
London
Død1973[2]
Nairobi
Far Nevil Maskelyne
Beskjeftigelse Ingeniør, tryllekunstner
Nasjonalitet Storbritannia, Det forente kongerike Storbritannia og Irland
Oppblåsbar tanks

Jasper Maskelyne (født 1902, død 1973) var en britisk magiker på 1930- og 1940-tallet. Hans far og bestefar var også magikere. Maskelyne blir best husket for hans arbeid for britisk militær etterretning under andre verdenskrig, der hans knep, lureri og kamuflasje lurte nazistene trill rundt flere ganger.

Maskelyne vervet seg til det britiske militæret da andre verdenskrig brøt ut, da mente at hans evner som tryllekunstner kunne brukes innenfor kamuflasje. Han overbeviste skeptiske offiserer ved å skape en illusjon av ett tysk krigsskip på elven Themsen ved hjelp av speil og en modell av skipet. Maskelyne ble utplassert i Nord-Afrika der han tilbrakte mesteparten av sin tid med å underholdende medsoldater.

Maskelyne var med i The Magic Gang (Tryllebanden) som lagde en rekke illusjoner for britene. De brukte lerret og kryssfiner for å få en jeep til å se ut som en stridsvogn, og de fikk stridsvogner til å se ut som lastebiler. De skapte illusjoner av hele tropper og krigsskip.

Maskelynes største illusjon var å skjule havnen i Alexandria, som var britenes viktigste havn i Nord-Afrika, for å villede tyske bombefly. I en bukt fem kilometer unna snekret Tryllebanden sammen en kopi av bygninger, fyrtårn og luftvern-batteri som skulle forestille havnen i Alexandria. Illusjonen var en suksess, og tyskerne skal ha bombet kulissene sammenhengende i tre dager uten å oppdage bløffen. Dessuten blendet og desorientere han fiendtlige piloter, slik at deres bomber skulle falle utenfor det opprinnelige målet.

I 1942 var tyskerne på fremmarsj rundt El Alamein. Tryllebandens oppgave var å få den tyske feltmarskalken Erwin Rommel til å tro at det britiske angrepet kom fra sør da general Bernard Montgomery planla å angripe fra nord. I nord ble stridsvogner forkledd som lastebiler. Mens i sør ble det satt opp kulisser som lignet flere tusen britiske stridsvogner blant annet ved hjelp av pyroteknikk. I tillegg til en falsk jernbanelinje og falske samtaler over radio som lurte tyskerne til å tro at et nært forestående britisk angrep var planlagt fra sør. Da britene angrep de tyske stillingene ble de overrumplet fullstendig. Store deler av de tyske styrkene ble knust, og de resterende soldatene som var igjen måtte trekke seg tilbake.

Tryllebanden ble oppløst etter krigen, og selv om Winston Churchill roste Maskelyns innsats, ble han snart glemt etter krigen. Maskelyne prøvde å gjenoppta sin karriere som magiker etter krigen uten mye suksess. Han publiserte også en bok om sine bragder, Magic: Top Secret som kom ut i 1949. Han døde i 1973. Det er i ettertid blitt sådd tvil om hans rolle i krigen, og om det i det hele tatt eksisterte noen slik Tryllebande. En australsk militærhistoriker hevder de tilfellene Maskelyne beskriver i sine bøkene sine var ren fantasi. Han hevdet også at Maskelynes faktiske rolle i krigen egentlig var marginal.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 17. okt. 2015, 131510827
  2. ^ a b Autorités BnF, Jasper Maskelyne, 12004834x

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]