Jarle Trå

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jarle Trå
Født25. mars 1970Rediger på Wikidata (50 år)
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Jarle Trå (født 25. mars 1970) er en norsk fjellklatrer fra Granvin i Hordaland som ifølge sin hjemmeside blant annet har krysset Grønland, og gått og syklet Norge på langs. Han har også deltatt på flere klatreekspedisjoner i Himalaya, deriblant solobestigning av Cho Oyu (2004) og første norske bestigning av Shisha Pangma (2006).

Mount Everest-ekspedisjonen i 2009[rediger | rediger kilde]

Trå ble meldt savnet under en ekspedisjon på Mount Everest den 24. mai 2009. Trå ville forsøke å bestige toppen alene og uten kunstig tilførsel av oksygen, via nordryggen fra Tibet. Han hadde blitt observert på tur opp, men kom ikke ned til Camp ABC på 6 400 meter til beregnet tid. Det ble satt i gang en leteaksjon, og Trå ble funnet i dårlig forfatning dagen etter av sherpaer, Phurba Temba Sherpa og Pemba Sherpa, tilhørende en annen ekspedisjon. Han fikk hjelp av disse og ble også plukket opp av de norske klatrerne Stein Grønnerøe, Petter Nyquist og Lars Oma Erichsrud.

Ved hjelp av en jakokse ble Trå fraktet ned til en sauesti, hvor han ble kjørt videre med bil til sykehus 26. mai. Trå ble beskrevet som svært forkommen og i kritisk tilstand da han ble funnet, med en kroppstemperatur på 31 grader.

Fra sykehuset sa Trå til pressen at han var «døden nær», og så uklar at han ikke visste sikkert om han nådde toppen av Everest.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]