Hertug av Argyll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Jarl av Argyll»)
Duke of Argyll

Hertug av Argyll er en skotsk adelstittel som ble opprettet i 1701 og en adelstittel i Det forente kongerike opprettet i 1892. Jarlene, markiene og hertugene av Argyll var i flere århundrer blant de mest mektige, hvis ikke de aller mest mektige adelsfamiliene i Skottland. Som følge av dette spilte de en stor rolle i skotsk historie på 1500-, 1600- og 1700-tallet.

Hertugen holder flere subsidiære titler blant andre: marki av Kintyre og Lorne (opprettet 1701), jarl av Agryll (opprettet 1457), jarl av Campbell og Cowall (opprettet 1701), vicomte Lochow og Glenyla (opprettet 1701), Lord Campbell (opprettet 1445), Lord Lorne (opprettet 1470), Lord Kintyre (opprettet 1626), Lord Inveraray, Mull, Mover og Tiry (opprettet 1701), Baron Sundridge (opprettet 1766) og Baron Hamilton av Hameldon (opprettet 1776). Disse er skotske, med unntak av de to siste som er britiske. Hertugen er også baronett av Lundie (opprettet 1627) i Baronetiet av Nova Scotia. Høflighetstittelen til hertugens eldste sønn og arving er marki av Kintyre og Lorne.

Hertugen av Argyll er også overhode for den skotske klanen Campbell, og denne stillingen er nå kjent som «MacCailean Mòr», som er gælisk for «sønn av Colin den store», og refererer til Cailean Mór av Lochawe (Colin av Lochow) som ble drept i en kamp mot Alexander, Lord av Lorne i 1296. Det blir også sagt at navnet Campbell kommer fra en legendarisk forfader kalt Cam Beul, som betyr kroket munn.

Sir Colin av Lochow ble slått til ridder i 1290. Hans etterkommer Sir Duncan ble adlet av Jakob II av Skottland i 1445 og ble Duncan Campbell av Lochow, Lord av Argyll, ridder, 1. Lord Campbell. Colin Campbell (1433–1493) etterfulgte sin bestefar som den 2. Lord Campbell i 1453 og ble gjort til jarl av Argyll i 1457.

Den 8. jarlen av Agryll ble gjort til marki i 1641, da Karl I av England besøkte Skottland og forsøkte å roe de politiske opptøyene. Ved Oliver Cromwells seier i England, ble markien den egentlige regenten av Skottland. Ved gjenopprettelsen av monarkiet meldte markien seg til tjeneste for Karl II, men ble beskyldt for landsforræderi og døde etter dødsstraff i 1611. Titlene og landområdene hans gikk tapt, men ble gitt til sønnen Archibald i 1663, som ble 9. jarl av Argyll. I 1685 ble den 9. jarlen dømt til døden etter deltakelse i Monmouthopprøret.

21. juli 1701 ble sønnen til den 9. jarlen gitt tittelen hertug av Argyll, marki av Kintyre og Lorne, jarl av Campbell og Cowall, vicomte av Lochow og Glenyla, Baron Inveraray, Mull, Morvern og Tiree etter å ha tjenestegjort for Vilhelm av Oranien. Sønnen til hertugen, den 2. hertugen ble gjort til Baron Chatham og jarl av Greenwich i 1705 som takk for hans støtte til Act of Union 1707 og ble videre forfremmet til å bære tittelen hertug av Greenwich i 1719. Etter hans død ble hans engelske titler utslettet mens hans skotske passerte til broren.

Den 5. hertugen satt som parlamentsmedlem for Glasgow inntil faren tiltredelse til hertugdømmet i 1761 førte til at han ikke lenger kunne representere et skotsk sete. Han ble da et medlem for Dover inntil 1766, da han ble gjort til Baron Sundridge og oppnådde retten til å sitte i House of Lords.

17. april ble den 8. hertugen gjort til hertug av Argyll i Det forente kongerike. Hertugen ble da en av totalt fem personer som har holdt to forskjellige titler til to forskjellige hertugdømmer samtidig, de andre er hertug av Cornwall og Rothesay, hertug av Buccleuch og Queensberry, hertug av Hamilton og Brandon og hertug av Richmond, Lennox og Gordon.

Sent på 1800-tallet besøkte dagens hertug av Argyll Amerika, der han besøkte BabylonLong Island i New York. Mens han var der bodde han på det amerikanske hotellet som befant seg i hovedstrøket av landsbyen. Innbyggerne i landsbyen likte hertugen og mens han var der ble det holdt parader og festivaler. Rett før 1900-tallet startet skiftet landsbyen navn på Bythbourne Lake/Park til Argyle Lake/Park til minne om hertugens besøk.

Godset til familien er Inveraray slott, Inveraray, Argyll.

Lord Campbell (1445)[rediger | rediger kilde]

Jarler av Argyll (1457)[rediger | rediger kilde]

Hertuger av Argyll (1701)[rediger | rediger kilde]

Hans sønn og arving: Archibald Frederick Campbell, marki av Lorne (født 9. mars 2004)

Lorder Kintyre (1626)[rediger | rediger kilde]

For videre suksesjon se ovenfor

Campbell, Baronetter av Lundie (1627)[rediger | rediger kilde]

For videre suksesjon se ovenfor

Marki av Argyll[rediger | rediger kilde]

Tittelen ble tildelt Archibald Campbell, 8. jarl av Argyll, men den ble tatt fra ham og ikke ført videre.