Jana Novotná

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Jana Novotná (født 2. oktober 1968 i Brno i daværende Tsjekkoslovakia) er en tidligere profesjonell tennisspiller.

Novotná vant 24 single- og 76 doubleturneringer i løpet av sin tenniskarriere og som best var hun nummer 2 (1997) på rankingen over verdens beste kvinnelige singlespillere. Hun vant 17 Grand Slam-titler, én i single, 12 double og 4 i mixed double.

Hun spilte sin første Grand Slam-finale i 1991 da hun møtte Monica Seles i Australian Open og tapte. I 1993 spilte hun sin andre Grand Slam-finale, i Wimbledon. Hun hadde på veien til finalen beseiret både Gabriela Sabatini og Martina Navratilova. I finalen møtte hun Steffi Graf og etter 1-1 i sett ledet Novotná med 4-1 i det siste og avgjørende settet og var på vei mot sin første Grand Slam-tittel. Men Graf snudde kampen og vant siste sett med 6-4 etter at spillet til Novotná gikk fullstendig i vranglås. En gråtende Novotná ble trøstet av Hertuginnen av Kent.

Hun tapte også Wimbledon-finalen i 1997, da til Martina Hingis. Året etter, i Wimbledon, møtte hun Martina Hingins i semifinalen og fikk sin revansj og i finalen beseiret hun Nathalie Tauziat fra Frankrike og tok sin første og eneste Grand Slam-tittel i single. Tauziat var forøvrig den første franske kvinnelige finalisten i Wimbledon siden 1925 og Novotná ble med sine 29 år og 9 måneder, den eldste spilleren som vunnet singletittelen i Wimbledon i «Open Era» (etter 1968).

Novotná deltok også i Federation Cup 198793 og 199598. Hun spilte 45 kamper hvorav hun vant 33 og i 1988 var hun med å vinne cupen med det tsjekkiske laget.

Jana Novotna ble i 2005 opptatt i International Tennis Hall of Fame.

OL-medaljer[rediger | rediger kilde]

Grand Slam-titler[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]