Jana Novotná

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Jana Novotná
Jana Novotna.JPG
Født 2. oktober 1968 (48 år)
Brno
Yrke Tennisspiller
Nasjonalitet Tsjekkia, Tsjekkoslovakia
Utmerkelser Den tsjekkiske republikks fortjenstmedalje, International Tennis Hall of Fame

Jana Novotná (født 2. oktober 1968 i Brno i daværende Tsjekkoslovakia) er en tidligere profesjonell tennisspiller.

Novotná vant 24 single- og 76 doubleturneringer i løpet av sin tenniskarriere og som best var hun nummer 2 (1997) på rankingen over verdens beste kvinnelige singlespillere. Hun vant 17 Grand Slam-titler, én i single, 12 double og 4 i mixed double.

Hun spilte sin første Grand Slam-finale i 1991 da hun møtte Monica Seles i Australian Open og tapte. I 1993 spilte hun sin andre Grand Slam-finale, i Wimbledon. Hun hadde på veien til finalen beseiret både Gabriela Sabatini og Martina Navratilova. I finalen møtte hun Steffi Graf og etter 1-1 i sett ledet Novotná med 4-1 i det siste og avgjørende settet og var på vei mot sin første Grand Slam-tittel. Men Graf snudde kampen og vant siste sett med 6-4 etter at spillet til Novotná gikk fullstendig i vranglås. En gråtende Novotná ble trøstet av Hertuginnen av Kent.

Hun tapte også Wimbledon-finalen i 1997, da til Martina Hingis. Året etter, i Wimbledon, møtte hun Martina Hingins i semifinalen og fikk sin revansj og i finalen beseiret hun Nathalie Tauziat fra Frankrike og tok sin første og eneste Grand Slam-tittel i single. Tauziat var forøvrig den første franske kvinnelige finalisten i Wimbledon siden 1925 og Novotná ble med sine 29 år og 9 måneder, den eldste spilleren som vunnet singletittelen i Wimbledon i «Open Era» (etter 1968).

Novotná deltok også i Federation Cup 198793 og 199598. Hun spilte 45 kamper hvorav hun vant 33 og i 1988 var hun med å vinne cupen med det tsjekkiske laget.

Jana Novotna ble i 2005 opptatt i International Tennis Hall of Fame.

OL-medaljer[rediger | rediger kilde]

Grand Slam-titler[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]