Jan van Dort

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Jan van Dort
Født25. mai 1889
Heemstede
Død1. april 1967 (77 år)
Leiden
Beskjeftigelse Fotballspiller, fotballmanager
Nasjonalitet Kongeriket Nederlandene

Jan «Joop» Leendert van Dort (født 25. mai 1889 i Heemstede, død 1. april 1967 i Leiden) var en nederlandsk fotballspiller som deltok i de olympiske leker 1920 i Antwerpen.

Van Dort var med på det nederlandske fotballaget som kom på tredjeplass i den olympiske fotballturneringen under OL 1920 i Antwerpen. Det var fjorten lag som deltok i fotballturneringen som ble avviklet i perioden 28. august til 5. september 1920. Belgia og Tsjekkoslovakia møttes i finalen på olympiastadion i Antwerpen. Belgia ledet kampen med 2-0 i slutten av første omgang da spillerne fra Tsjekkoslovakia forlot banen i protest mot dommeren. Tsjekkoslovakia ble diskvalifisert og Belgia ble olympiske mestere i fotball.

Nederland som hadde tapt semifinalen til Belgia med 0-3 fikk da en mulighet å spille om sølvmedaljene. De fikk møte Spania i en sølvfinale, Spania som hadde tapt kvartfinalen til Belgia fikk etter at Tsjekkoslovakia ble diskvalifisert og Frankrike, som tapte semifinalen mot Nederland, hadde reist hjem en mulighet til å spille om sølvplassen. Spania vant over Sverige med 2-1 og over Italia med 2-0 og var dermed kvalifisert til å møte Nederland i en kamp om sølvmedaljene.

Nederland tapte sølvfinalen til Spania med 1-3 som ble spilt på olympiastadion i Antwerpen 5. september 1920.

Van Dort spilte fem landskamper for Nederland og spilte klubbfotball for Ajax Amsterdam.

OL-medaljer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]