Jan Prahl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jan Prahl
Jan Prahl.jpeg
Født20. februar 1833Rediger på Wikidata
BergenRediger på Wikidata
Død4. juni 1921Rediger på Wikidata (88 år)
Søsken Ferdinand PrahlRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent, legeRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Jan Henrik Fasmer Prahl (født 20. februar 1833, død 4. juni 1921) var en norsk målmann, forfatter og lege.

Liv[rediger | rediger kilde]

Jan Prahl var født i Bergen og tok studenteksamen i 1855. Han ble med i målbevegelsen i Bergen, hvor mange medlemmer ønsket et landsmål som lå nært gammelnorsk.

I 1860 hadde Prahl reist til Nederland for å få behandling for en øyesykdom. Der ble han immatrikulert ved Universitetet i Utrecht i 1861 og studerte medisin. I 1865 ble han medisinsk kandidat, og tok doktorgraden i 1868. Rundt 1872 ønsket han å reise opp det gamle handelshuset til familien sammen med broren og vende tilbake til Norge. Da dette mislyktes, slo han seg ned i Amsterdam som bylege, og bodde der resten av livet. Da Prahl døde i 1921 ble urnen hans ført tilbake til Bergen og satt i slektgraven på St. Jakobs kirkegård. Graven har senere blitt slettet.

Verk[rediger | rediger kilde]

SitatVisindin hava heimlat Nordmonnum eitt gullaldarbokverk og eitt mál.[1]Sitat


I 1858 gav Prahl ut boken Ny Hungrvekja, en anonym pamflett hvor han tok til orde for en radikal målreising med norrønt som forbilde. Prahl ville fornye det norrøne språket og gjøre det til en overbygning for alt framtidig språk. Bondemålet var ifølge Prahl ikke brukende for å konstruere et skriftspråk, mens norrønt mål var et skikkelig forbilde overfor både vokabular, bøyning og setningsbygning. Selve boken var skrevet på et slikt språk, med tyske ordforklaringer. Navnet Hungrvekja kom fra bispesoga Hungrvaka fra 1200-tallet. Boken møtte kritikk fra personligheter innen målbevegelsen, som Aasmund Olavsson Vinje og Ivar Aasen. Prahl tok Aasen sin melding av Ny Hungrvekja i Dølen ille opp, selv om Aasen mente at Prahl viste vidtfavnende kunnskaper om emnet. Senere ble han negativ til det allmuespråket som målbevegelsen gikk inn for.

Sjoslaget paa Vaagen i Bjørgvin, som Prahl gav ut i 1907, var en oversettelse (eller gjenfortelling) fra nederlandsk om et slag mellom nederlandske handelsskip og engelske krigsskip i Bergen under den andre engelsk-nederlandske krigen (1665–1667). Wouter Schouten, som hadde vært lege på den nederlandske flåten og var øyevitne til slaget, hadde skrevet fortellingen. Den norske utgaven ved Prahl fulgte hovedsakelig det tidlige målet til Ivar Aasen.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Åpningsord i Ny Hungrvekja(1858)

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • «Jan Prahl» av Jon Grepsted i Allkunne, innhentet 5. juli 2010.
  • Olaf Almenningen et al.: Målreising i 75 år: Norges mållag 1906-1981 (Oslo: Fonna forlag, 1981), s. 318–319.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]