Hopp til innhold

Jamnakulturen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Antatt spredning av kulturen ca. 3200-2300 f.Kr.
Jamna-kulturen i det 4. årtusen f.Kr. i Europa.

Jamnakulturen (fra russisk/ukrainsk: яма, «grop», også nevnt som Gropgravkulturen eller Okergravkultur) er en sivilisasjonskultur fra sen kobberalder og tidlig bronsealder i området mellom elvene Bug i Ukraina og Dnestr i Romaniaden pontisk-kaspiske steppe i løpet av 3500-tallet og 2200-tallet f.Kr. Kulturen var overveiende nomadisk, men en del jordbruk ble drevet i nærheten av elver og ved noen få bygdeborger.

Karaktertrekk[rediger | rediger kilde]

Hva som er karakteristisk for denne kulturen er at folket begravde sine døde i en gropgrav dekket av en haug (kurgan/tumuli) og hvor liket ble plassert i en makelig stilling med bøyde knær. Kroppene ble dekket med oker. Flere graver har blitt funnet i disse haugene, ofte som senere gravlegginger.

Det ble gitt dyreoffer med i graven fra kuer, griser, sauer, geiter og hester, et trekk som er knyttet til både urindoeuropeere (PIE) og urindoiranere.[1]

Den tidligste levninger i Øst-Europa av en vogn eller kjerre med hjul er blitt funnet i gravhaugen «Storozhova mohyla» i Dnipropetrovsk, Ukraina, utgravd av A.I. Trenozhkin, og er blitt knyttet til Jamnakulturen.

Den nylig oppdagede offergraven i Luhansk, eller templene som også har blitt kalt for «ukrainske pyramider», har blitt karakterisert som en helligdom på en høyde hvor mennesker muligens ble ofret.

Spredning og identifikasjon[rediger | rediger kilde]

Jamnakulturen er identifisert med de sene urindoeuropeere i Kurgan-hypotesen til arkeologen Marija Gimbutas, og betraktes således som en kandidat for opprinnelsessted («urhjem») for det indoeuropeiske språket, sammen med foregående Sredny Stog-kulturen.

Jamnakulturen er blitt antatt å ha sitt opphav i sentrum av Volga-baserte Khvalynsk-kulturen og Sredny Stog-kulturen som var basert sentralt ved elven Dnepr. I dens vestlige retning ble kulturen avløst av katakombekulturen; i øst av Poltavka-kulturen og Srubna-kulturen.

Kulturgjenstander[rediger | rediger kilde]

Fra samlingen til museet Eremitasjen i St. Petersburg

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fortson, Benjamin W. (2004): Indo-European Language and Culture: An Introduction, Blackwell Publishing, s. 43. Sitat (oversatt): «Yamna-kulturen passer unektelig merkelappen den sene før-indoeuropeiske kulturen»

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Mallory, J. P. (1997): «Yamna Culture» i: Encyclopedia of Indo-European Culture, Fitzroy Dearborn.