Hopp til innhold

Rødt hav

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rødt hav
orig. Crimson tide
Generell informasjon
Utgivelsesår1995
Prod.landUSA
Lengde116 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiTony Scott
ProdusentDon Simpson
Jerry Bruckheimer
MusikkHans Zimmer
Foran kamera
MedvirkendeGene Hackman
Denzel Washington
Viggo Mortensen
Matt Craven
James Gandolfini
Annen informasjon
Budsjett$53 million
Eksterne lenker

Rødt hav er en amerikansk ubåt-film fra 1995 regissert av Tony Scott, og produsert av Don Simpson og Jerry Bruckheimer. Filmen handler handler om en fiktiv periode med politisk uro i Russland, og russiske ekstreme nasjonalister truer med å avfyre kjernefysiske raketter. Store deler av filmen tar plass ombord på en amerikansk ubåt under ledelse av Frank Ramsey (Gene Hackman) og hans nestkommanderende Ron Hunter (Denzel Washington), som har motstridende tolkninger av en ordre om hvorvidt de skal benytte sine atomraketter.

Handling[rediger | rediger kilde]

I det post-sovjetiske Russland bryter det ut borgerkrig som følge av konflikten i Tsjetsjenia. Militære tropper som er lojale til Vladimir Radchenko, en ultranasjonalist, har tatt kontroll over en militærbase som kan avfyre atomraketter, og de truer med atomkrig dersom amerikanske eller russiske myndigheter prøver å konfrontere ham. Atomubåten USS Alabama i US Navy, blir sendt for å være tilgjengelig med sine missiler dersom Radchenko prøver å fyre sine raketter mot USA. Kaptein Frank Ramsey (Gene Hackman) er øverste sjef, og en av få ubåt-kapteiner i den amerikanske marinen som har reell kamperfaring. Som sin nye nestkommanderende velger han Ron Hunter (Denzel Washington), som har omfattende utdannelse i militærhistorie og militærtaktikk, men ingen kamperfaring.

Allerede etter få dager på havet, blir spenningen mellom Ramsey og Hunter tydelig på grunn av et sammenstøt mellom deres vidt forskjellige personligheter: Hunter er analytisk og med en mer forsiktig tilnærming, i motsetning til Ramsey som er langt mer impulsiv og intuitiv. USS Alabama mottar en beskjed med ordre om å avfyre flere raketter mot et russisk atomanlegg, basert på satellitt-informasjon om at russernes raketter blir klargjort til avfyring. Før USS Alabama rekker å avfyre noen raketter, mottar de en ny melding, men før de får hele meldingen blir de angrepet av en russisk ubåt som er lojale mot Vladimir Radchenko.

Radioen på USS Alabama blir skadet i angrepet, og den kan ikke brukes til å dekode den andre meldingen. Den delen av meldingen som kom frem bekreftet ordre om å gå til angrep. Kaptein Ramsey bestemmer seg for å fortsette. Hunter nekter å samarbeide fordi han tror at den delvise andre meldingen kan være et dementi, og at de burde vente på nye ordrer før de velger å gjøre noe. Hunter påstår at USS Alabama er ikke den eneste amerikanske ubåten i nærheten, og dersom ordren ikke har blitt trukket tilbake, vil andre ubåter avfyre sine raketter. Ramsey mener at eventuelle andre amerikanske ubåter i området kan ha blitt ødelagt. Når Hunter fremdeles nekter å samtykke til avfyringen, forsøker Ramsey å avskjedige ham som nestkommanderende og erstatte ham en annen offiser. I stedet beordrer Hunter at Ramsey skal arresteres frem til de kan motta en ny fullstendig melding.

Halvparten av mannskaper er enige med Hunter, og den andre halvparten er enige med Ramsey. Men Hunter tar midlertidig kontroll over ubåten. USS Alabama blir angrepet igjen av den samme russiske ubåten. Den russiske ubåten blir ødelagt, men i løpet av kaoset oppstår et mytteri og Ramsey tar over kontrollen. Hunter får støtte fra en annen offiser i kontrollrommet, som forsinker avfyringen av missilene ytterligere. Andre besetningsmedlemmer prøve å reparere radioen, samtidig som kampen om kommandoen fortsetter. Ramsey klarer til slutt å ta over kommandoen igjen, og de som prøver å reparere radioen sier at de snart er ferdige. Ramsey går med på å vente litt med missilene for å se om radioen kan repareres.

Etter flere anspente minutter, blir kommunikasjonen fikset, og de kan endelig se den fullstendige meldingen. Dette viser seg å være et dementi, og at rakettutskytingen er avbrutt fordi Radchenko og hans opprør har blitt slått ned. Etter hjemkomsten til basen, blir både Ramsey og Hunter satt foran et tribunal hvor de skal svare for sine handlinger. Nemnda refser beggene mennene for ikke å ha løst problemene mellom dem, men ingen av dem blir straffet. På grunn av Ramseys personlige anbefaling, får Hunter kommandoen over sin egen ubåt samtidig som Ramsey går av med pensjon.

Rollelisten[rediger | rediger kilde]

Gene Hackman.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata