Jakob Ejersbo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jakob Ejersbo
Født6. april 1968
Rødovre
Død10. juli 2008 (40 år)
Aalborg
Gravlagt Assistens Kirkegård
Beskjeftigelse Forfatter, journalist
Nasjonalitet Danmark
Språk Dansk
Utmerkelser De Gyldne Laurbær (2002)
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Jakob Ejersbo (født 6. april 1968 i Rødovre, død 10. juli 2008 i Aalborg[1]) var en dansk forfatter, som skrev brevromanen Fuga og novellesamlingen Superego, men fikk sitt endelige gjennombrudd med den prisbelønte romanen Nordkraft i 2002.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Jakob Ejersbo var utdannet journalist. Etter han fikk sin eksamen på videregående skole i 1988, bodde han i Aalborg. Han visste siden 10-årsalderen at han ville være forfatter. Hjemme hos ham kjedet man seg aldri, for hvis man ikke hadde noe å gjøre, leste man i en av de mange bøkene fra den store bokhyllen. Han var derfor alltid glad for å fortelle historier på skolen.

Veien til å bli forfatter var ikke alltid like lett. Jakob Ejersbo debuterte sammen med en venn med brevromanen Fuga. Novellesamlingen Superego fikk den unge forfatteren først ikke antatt, da flere forlag avviste ham.

Til slutt fikk han allikevel forlaget danske Gyldendal til å utgi Superego, som fikk gode anmeldelser.

Ejersbo var representant for den nye realismen som tok form på 1990-tallet. Som en annen av denne retningens hovedfigurer, Jan Sonnergaard, fokuserer Ejersbo på rotløse unge, narkomane, arbeidsløse, osv., men helt uten Sonnergaards sarkastiske bitt. I stedet lar han leseren fatte sympati for hovedpersonerne, til tross for deres åpenlyse svakheter. I det henseende er Ejersbos realisme psykologisk orientert. Hvor Sonnergaard både dømmer og fordømmer, lar Ejersbo det være opp til leseren å trekke en lærdom ut av det som blir skildret.

Jakob Ejersbo, døde på Aalborg Sygehus av ondartet kreft i spiserøret etter bare 10 måneders sykdom.

Nordkraft[rediger | rediger kilde]

Etter suksessen med novellesamlingen begynte han å skrive romanen Nordkraft, som handler om kjærlighet.

Denne boken ble en kjempesuksess – både anmeldere og publikum elsket boken. Jakob Ejersbo har et riktig godt innblikk i det miljøet han skriver om i Nordkraft ut fra sin egen tid i Aalborg; han hadde selv vært en del av miljøet som skildres i romanen.

Siden romanen ble en så stor suksess, var det opplagt at den ville bli filmatisert, og det skjedde i 2005, da Ole Christian Madsen spilte inn Nordkraft, stort sett utelukkende med ukjente skuespillere, men med Thure Lindhardt i hovedrollen.

Trilogi om Afrika[rediger | rediger kilde]

Jakob Ejersbo rakk nesten å skrive en trilogi om Afrika, men tilføyde tilstrekkelig med notater til utgiveren, slik at den kunne fullføres. Det er en ungdomsroman i tre bind som er utkommet: en selvstendig roman med tittelen Eksil, og Revolution, som utkom i august 2009[2] . Den tredje romanen, Liberty, utkom i 2009.

Norske utgivelser[rediger | rediger kilde]

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]