Jan Sonnergaard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Jan Sonnergaard
Jan Sonnergaard.jpg
Født 15. august 1963 (52 år)
Danmark København, Danmark
Utdannelse Københavns Universitet, Freie Universität Berlin
Yrke Forfatter
Nasjonalitet dansk
Debut Radiator

Jan Sonnergaard (født 15. august 1963 i København) er dansk forfatter og novellist. Han debuterte i 1997 med novellesamlingen Radiator som er oversatt til norsk. Andre bind i hans novelletrilogi Sidste søndag i oktober utkom i 2000, og tredje bind Jeg er stadig bange for Caspar Michael Petersen utkom i 2003. I 2006 debuterte han som manusforfatter på teaterstykket Liv og død på Café Olfert Fischer som ble satt opp på Kaleidoskop av instruktør og skuespiller Thomas Bendixen.

Tematisk beskjeftiger Sonnergaard seg primært med en kritikk av tilværelsens meningsløshet i 1990-tallets Danmark. Han beskriver både arrogante personer fra overklassen av samfunnet, som på overflaten lever et godt liv, men som samtidig er på stoffer og undertrykker eller ignorerer samfunnets svakeste, og de mer ordinære mennesker, hvis dagligdag domineres av fyll – men felles for Sonnergaards persongalleri er, at de oftest ikke selv har innsett den situasjon, de selv er i.

Et eksempel på dette er novellen "NETTO og Fakta" fra samlingen Radiator, som omhandler en middelaldrende mann, som lever et vanskelig liv på sosialhjelp. Mye av tiden bruker mannen på åt beklage seg over sin situasjon, og hans vrede kulminerer, da han får besøk av en gammel punkerkamerat, som har utviklet seg til en del av den overklasse, han forbanner. Mannen er på mange områder et utmerket bilde på samfunnets underklasse, og den viser disse menneskers frustrasjon og oppgitthet overfor livet og arbeidsmarkedet.

Sonnergaard skriver i et meget direkte og ofte provoserende språk, som forteller levende om både vold, fyll og erotikk.

Priser og utmerkelser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]