Jan Sonnergaard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Jan Sonnergaard
Jan Sonnergaard.jpg
Født15. august 1963
Danmark København, Danmark
Død21. november 2016 (53 år)
Utdannet ved Københavns Universitet, Freie Universität Berlin (19911992)
Beskjeftigelse Forfatter
Nasjonalitet Danmark
DebutRadiator

Jan Sonnergaard (født 15. august 1963 i København, død 21. november 2016 i Beograd[1]) var en dansk forfatter og novellist.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Jan Sonnergaard vokste opp i Virum,[2] og ble utdannet cand.mag. i litteraturvitenskab og filosofi fra Københavns Universitet.[2]

Forfatter[rediger | rediger kilde]

Han debuterte i 1997 med novellesamlingen Radiator som er oversatt til norsk. Andre bind i hans novelletrilogi Sidste søndag i oktober utkom i 2000, og tredje bind Jeg er stadig bange for Caspar Michael Petersen utkom i 2003.

I 2006 debuterte han som manusforfatter på teaterstykket Liv og død på Café Olfert Fischer som ble satt opp på Kaleidoskop av instruktør og skuespiller Thomas Bendixen.

Tematisk beskjeftiget Sonnergaard seg primært med en kritikk av tilværelsens meningsløshet i 1990-tallets Danmark. Han beskriver både arrogante personer fra overklassen av samfunnet, som på overflaten lever et godt liv, men som samtidig er på stoffer og undertrykker eller ignorerer samfunnets svakeste, og de mer ordinære mennesker, hvis dagligdag domineres av fyll – men felles for Sonnergaards persongalleri er, at de oftest ikke selv har innsett den situasjon, de selv er i.

Et eksempel på dette er novellen "NETTO og Fakta" fra samlingen Radiator, som omhandler en middelaldrende mann, som lever et vanskelig liv på sosialhjelp. Mye av tiden bruker mannen på å beklage seg over sin situasjon, og hans vrede kulminerer, da han får besøk av en gammel punkerkamerat, som har utviklet seg til en del av den overklasse, han forbanner. Mannen er på mange områder et utmerket bilde på samfunnets underklasse, og den viser disse menneskers frustrasjon og oppgitthet overfor livet og arbeidsmarkedet.

Sonnergaard skriver på et meget direkte og ofte provoserende språk, som forteller levende om både vold, fyll og erotikk.

Han døde i Beograd der han var på en presentasjon av sine bøker.

Priser og utmerkelser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]