Jacopo da Pontormo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Gravleggelsen» (1525-1528). Cappella Capponi, Santa Felicità, Firenze.

Jacopo Carrucci, bedre kjent som Jacopo da Pontormo eller Pontormo (født 24. mai 1494, død 2. januar 1557 i Firenze), var en av de tidligere og mest innflytelsesrike blant de italienske manieristene.

Han var oppkalt etter sin fødeby Pontormo, en by nær Empoli, men fikk sin skolering i den florentinske skolens stil — med all sikkerhet av Andrea del Sarto og trolig av Leonardo da Vinci og Piero di Cosimo. Han slo igjennom med utsmykningen av Medicéernes villa i Poggio a Caiano, i nærheten av Firenze, og malte i 1523 ytterligere en rekke fresker med motiv fra Kristi lidelseshistorie.

Pontormos litt kantete tegninger med innflytelse fra Michelangelo og Dürers grafikk og hans uvanlige bruk av farger kan best studeres i hovedverket «Gravleggelsen» (se bilde), mens «Kvinne med hund» (1532) viser hans manieristiske portrettstil. Rosso Fiorentino hørte til hans rivaler, og Bronzino var hans elev og etterfølger.

«Gravleggelsen»[rediger | rediger kilde]

I dette maleriet sammenføres elementer av nedtagelsen fra korset, gravleggelsen og pietà til et ikonografi. Kristus, jomfru Maria, som i svime synker sammen, og de andre sørgende helgenene er sammenvevet i en sirkelform. Den ellevte figuren, ved bildets høyre kant, er Pontormo selv.

Pontormo malte bildet som altermaleri for den florentinske familien Capponis gravkapell. Bildet, som Pontormo arbeidet på over tre år, karakteriseres av kraftige farger, og det at de fleste skikkelsene ikke retter blikket mot Kristus, men snarere mot betrakteren.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

kunstDenne kunst- og personrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.