J.M. Stenersens Forlag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
J.M. Stenersens Forlag
Org.formAksjeselskap
Org.nummer986 166 777
BransjeForlag
Etablert1892[1]
MorselskapKagge Forlag
HovedkontorOslo
LandNorge
Adm. dir. Jorunn SandsmarkRediger på Wikidata
Nettstedhttp://www.jms.no/

J.M. Stenersens Forlag AS er et norsk bokforlag.

Historie og utgivelser[rediger | rediger kilde]

Tre av de første utgavene av Snorres kongesagaernorsk ble utgitt av J. M. Stenersens forlag & Co. Bildet viser tittelsidene i nasjonalutgavene på landsmål og riksmål fra 1900 og praktutgaven fra 1899. Den gjennomillustrerte boka utgis fortsatt i nye opplag. (Foto:K.A. Gallis)

Forlaget ble etablert i 1892 av Johan Martin Stenersen. I 1899 utgav det praktverket Snorres kongesagaer med illustrasjoner av malerne Halfdan Egedius, Christian Krohg, Gerhard Munthe, Eilif Peterssen, Erik Werenskiold og Wilhelm Wetlesen. Denne utgaven regnes blant det ypperste av norsk bokkunst og er fremdeles i salg.

Forlaget underla seg et samarbeid med Nasjonal Samling under andre verdenskrig med et spesielt ansvar for å utgi tyske bøker oversatt til norsk. Forlaget endret under krigen navn til G. Stenersens Forlag, etter Gunnar Stenersen, sønn av Johan Martin Stenersen, og utga nazistisk propagandalitteratur, som i 1943 ble overtatt av det nyetablerte Centralforlaget. I denne perioden var disse to, samt Blix forlag, Atlantic forlag, Viking forlag og Kamban forlag, benevnt som «NS-forlagene».

I nyere tid har forlaget inngitt seg på filmproduksjonen av Thor Heyerdahls liv, og i større grad gitt ut kunstbøker, blant annet med Ferdinand Finne. Endel kokebøker har det også blitt. I 2003 ble forlaget overtatt av Kagge Forlag, men har beholdt navnet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]