Jørgen Pedersen Lund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jørgen Pedersen Lund
Født1670Rediger på Wikidata
Død1718Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseSkipsbygger Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Jørgen Pedersen Lund (født ca. 1670, død 1718) var en norsk verftseier med betydelig virksomhet i Langesund. Stedet var landets viktigste eksportsted for trelast, og var allerede under Gyldenløvefeiden blitt en viktig base for skipsbyggeri og understøtte til den dansk-norske orlogsflåten. I 1674 ble det første skipet for staten, et defensjonsskip sjøsatt.

I perioden 1711–1713 bygde og leverte Jørgen Pedersen Lunds verft to lette fregatter, «Løvendals Galei» og «Prinsens Galley». Snauen «Ormen» ble levert 22. august 1711, snauen «Østern» november 1711 (omdøpt til «Den flygende Merkur» samme år), snauen «Måken» og en dobbel sjalupp april 1712, snauen «Neptun» juli 1712.[1] Han hadde dessuten utvist så stor dyktighet at Tordenskiold omtalte ham som «En Dünkerker Tømmermand», men hentydning til at skipsbyggerne i kaperredet Dunkerque, Frankrike, i samtiden var ansett som verdens fremste.[2]

Under Elleveårskrigen foretok verftet reparasjoner på orlogsskipene. Han kunne levere viktig utstyr, bl.a. rep som var produsert i Langesunds reperbane som kunne spinne kabler på opptil 180 favner.

Den dansk-norske staten var en sen betaler. Det var til tider så ille at Lund så seg tvunget til å selge sine egne eiendeler for å kunne lønne arbeidsstokken. Da han døde i 1718 hadde han ennå ikke fått fullt oppgjør for alle tjenester og leveransene av krigsskipene.

Referanser[rediger | rediger kilde]