Jøde i Hitlerjugend

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jøde i Hitlerjugend
orig. Europa Europa/Hitlerjunge Salomon
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår1990
Prod.landTysk / Fransk / Polsk
Lengde112 min.
Bak kamera
RegissørAgnieszka Holland
ProdusentArtur Brauner
Margaret Ménégoz
ManusforfatterAgnieszka Holland
Paul Hengge
Foran kamera
MedvirkendeSolomon Perel
Marco Hofschneider
Julie Delpy
PremiereFrankrike: 14. november 1990
Tyskland: 28. juni 1991
USA: 28. juni 1991
Polen: 7. februar 1992
Norge: 29. oktober 1992
Eksterne lenker

Jøde i Hitlerjugend[1] (tysk tittel: Hitlerjunge Salomon) er en tysk-polsk-fransk film fra 1990, regissert av Agnieszka Holland. Filmen er basert på selvbiografien til Salomon Perel, en jøde som under andre verdenskrig måtte gå inn i Hitlerjugend for å holde sitt jødiske opphav skjult for nasjonalsosialistene.

Handling[rediger | rediger kilde]

Salomon opplever Krystallnatten på samme dag som han har bar mitzva, noe som gjør at familien flykter til Łódź i Polen for å komme unna forfølgelsene. Ved Tysklands invasjon sender faren Salomon og broren Isaac østover for å komme seg unna krigshandlingene, men de separeres under reisen. Salomon havner i den sovjetiskokkuperte delen av Polen, og blir plassert i et barnehjem i Grodno. På barnehjemmet viser Salomon seg som en pragmatiker, og blir med i Komsomol.

Under Operasjon Barbarossa blir Salomon tatt til fange. Tyskerne lurer på hvorfor han snakker så godt tysk, og Salomon greier å lure dem til å tro at han er volksdeutsch. Han blir tatt opp i den tyske hæren som tolk, og deltar i krigshandlinger på østfronten. Salomon skal etterhvert til å desertere, men da han forsøker ender det i at alle tror at han angriper en sovjetisk stilling. «Angrepet» ender med at de sovjetiske soldatene overgir seg til Salomon. Salomon blir nå ansett som en krigshelt, og blir sendt til en Hitlerjugend-skole i Tyskland. Samtidig tar en tysk kaptein fra Pommern på seg å adoptere Salomon.

På skolen må Salomon stadig skjule sitt jødiske opphav. Spesielt er det faktum at han er omskåret vanskelig å skjule. Han innleder etterhvert et forhold til den fanatisk antijødiske jenten Leni, men kan ikke gå inn i et seksuelt forhold på grunn av dette. Leni svarer da med å få barn med Salomons romkamerat Gerd, da hun har hørt at Hitler vil at alle tyske jenter skal skjenke ham barn.

Problemene fortsetter når det blir stilt spørsmål om hvorfor Salomon ikke har noe sertifikat som beviser hans «raserenhet». Salomon kommer ut av knipen ved at de allierte tilfeldigvis bomber den lokale politistasjonen samme dag. Samtidig død Gerd.

Mot slutten av krigen blir Salomon og resten av Hitlerjugend-klassen sendt for å delta i slaget om Berlin. Her overgir Salomon seg til sovjeterne, men de tror ikke på historien hans. De skal til å skyte ham da han oppdages av broren Isaac, som har overlevd et opphold i en konsentrasjonsleir.

Etter krigen drar Salomon til Palestina, der han stolt over sin jødiske herkomst gjenopptar sin religion.

Priser[rediger | rediger kilde]

Filmen vant en Golden Globe-pris for beste utenlandske film. Filmen ble også nominert til en Oscar for beste adapterte manus.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 6. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]