Bar mitsva

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Bar mitzva»)

Bar mitsva er en slags konfirmasjon som blir feiret i jødedommen for gutter som har fylt 13 år. Bar mitsva betyr «paktsønn» eller «forpliktelsens sønn». Bar mitsva-feiring refererer til selve seremonien i synagogen hvor gutten leser fra Tora-rullene under en gudstjeneste. Å feire sin bar mitsva er blant de tradisjonene som overholdes av de aller fleste jøder, uavhengig av hvor religiøs man er.

Seremonien holdes ofte på den første sabbaten etter guttens fødselsdag. De fleste feirer det i synagogen, men det er også mange som gjør det ved klagemuren i Jerusalem.

Bar mitsva-gutten blir kalt opp for å lese høyt foran hele forsamlingen i synagogen, og ofte er dette første gangen gutten bruker tefillin, to bønneremmer med lærbokser som inneholder hellige bønner. De to boksene festes med remmene på den ene overarmen og på pannen. Før en bar mitsva går jødiske gutter igjennom en opplæring sammen med en rabbiner hvor de trener på å lese fra toraen. Her lærer de også om jødisk tradisjon og tekster fra Tanakh.

Dagen markeres gjerne med en stor fest for venner og familie, og symboliserer at gutten nå har blitt «voksen».

For jenter skjer dette når de er 12, og det kalles for bat mitsva. Jenter blir da også «myndige» i religiøs forstand, men hos de mer ortodokse og konservative menighetene har de ingen aktiv rolle i synagogens gudstjeneste. I noen menigheter skriver heller bat mitsva-jenten en tale som omhandler Tora-avsnittet rundt deres bat mitsva-dato. Dette bruker de lang tid på, med hjelp fra rabbineren. De holder talen for menigheten etter gudstjenesten. I noen menigheter som er mer liberale, leser også jenter fra toraen, på lik linje med gutter.

Se også[rediger | rediger kilde]