Ján Kuboš

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ján Kuboš
Født28. feb. 1966Rediger på Wikidata (58 år)
Trstená
BeskjeftigelseKatolsk prest (1989–), katolsk biskop (2020–) Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetSlovakia
Våpenskjold
Ján Kubošʼ våpenskjold

Ján Kuboš (født 28. februar 1966 i Trstená i den slovakiske del av Tsjekkoslovakia) er en slovakisk katolsk prelat og hjelpebiskop i Spiš.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prest[rediger | rediger kilde]

Ján Kuboš ble presteviet den 18. juni 1989 i Bratislava av hjelpebiskopen i Trnava, Ján Sokol.

Kuboš var så kapellan i Podolínec, Svit, Liptovský Mikuláš og Ružomberok. Deretter ble han sogneprest i Liptovská Osada og fengselsprest. Fra 1997 til 2017 var Ján Kuboš spiritual ved presteseminaret, og underviste ved Det teologiske institutt i Spišské Podhradie. I 2017 ble han sogneprest og dekan i Kežmarok. Kuboš var også medlem av presterådet, konsultorkollegiet og liturgikommisjonen til bispedømmet Spiš, i tillegg til å være ansvarlig for kallspastoral omsorg og dommer ved den kirkelige domstol.

Hjelpebiskop i Spiš[rediger | rediger kilde]

Den 25. mars 2020 utnevnte pave Frans ham til titulærbiskop av Quiza og hjelpebiskop i Spiš.[1] Biskopen av Spiš, Štefan Sečka, ordinerte ham til biskop den 24. juni samme år i St. Martin-katedralen i Spišská Kapitula; Medkonsekratorer var den apostoliske nuntius i Slovakia, erkebiskop Giacomo Guido Ottonello, og emeritert hjelpebiskop i Spiš, Andrej Imrich.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Nomina dell’Ausiliare di Spiš (Slovacchia)». Tägliches Bulletin (italiensk). Presseamt des Heiligen Stuhls. 25. mars 2020. Besøkt 25. mars 2020. 
  2. ^ catholic-hierarchy.org kubos, lest 22. januar 2024