Ivan Stambolić

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ivan Stambolić
Stevan Kragujevic, Ivan Stambolic, maj 1986.JPG
Født5. nov. 1936[1]Rediger på Wikidata
Ivanjica, Kongeriket JugoslaviaRediger på Wikidata
Død25. aug. 2000[1]Rediger på Wikidata (63 år)
Fruška GoraRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, politisk kommissærRediger på Wikidata
Embete
Utdannet ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Beograd, Universitetet i BeogradRediger på Wikidata
Parti Jugoslavias kommunistforbundRediger på Wikidata
Nasjonalitet Serbia, Kongeriket JugoslaviaRediger på Wikidata
Gravlagt Den nye gravlunden i BeogradRediger på Wikidata

Ivan Stambolić (født 5. november 1936, død 25. august 2000) var en serbisk politiker, leder av Jugoslavias kommunistparti og Serbias president på 1980-tallet. Stambolić ble drept i et attentat.

Stambolić studerte jus ved Universitetet i Beograd.

Han ble Serbias president i september 1987. Han var læremesteren til og en nær venn av Slobodan Milošević, og støttet hans kandidatur da det skulle velges ny leder av League of Communists of Serbia. Dette vakte irritasjon blant flere andre lederskikkelser i partiet. Stambolić brukte tre dager på intens valgkamp for å sikre Milošević valgseieren, og lyktes til slutt med å vinne en meget knapp seier.

Stambolic og Milošević hadde sammenfallende syn på de autonome regionene Serbia, Kosovo og Vojvodina. Begge anså at konstitusjonelle forandringer var påkrevet for å avklare regionenes roller i forhold til føderasjonen. Stambolic lyktes i å få League of Communists of Yugoslavia over på sin side i dette spørsmålet ved den trettende League of Communists of Serbia-kongressen, som ble avholdt i 1986. En komité ble nedsatt for å utarbeide detaljene i de konstitusjonelle reformene som til slutt ble vedtatt i 1989. Han ønsket også å ivareta rettighetene til serbere og montenegrinere i Kosovo. Så tidlig som i 1982 sa han klart fra om at han ville forsvare disse rettighetene selv om hans motstandere ville kalle ham for en storserbisk nasjonalist. Etter hvert røk han og Milošević uklar fordi sistnevnte krevde en raskere prosess og ga uttrykk for sterk sympati med serbiske demonstranter. Det var et spørsmål om tid før det brøt ut en dyp konflikt mellom de to mennene.

Dragiša Pavlović, Milošević' forholdsvis liberale etterfølger som leder av kommunistpartiets Beograd-avdeling, var motstander av hans linje for å løse problemene som serberne i Kosovo representerte i begges øyne, og mente at det ble gått for raskt frem. Milošević avviste Pavlovićs kritikk ved å kalle ham for myk overfor albanske radikale, til tross for råd fra Stambolić. Ved den påfølgende åttende sesjon i sentralkomiteen ble det 23.–24. september holdt et møte som varte i over 30 timer og som ble vist på statlig fjernsyn. I det møtet avsatte Milošević Pavlović for åpen scene, og gjorde samtidig Ivan Stambolić' posisjon umulig. Etter påtrykk fra Milošević-tilhengerne trakk Stambolić seg noen få dager senere.

I februar 1988 ble Stambolić offisielt avløst fra posisjonen og ble etterfulgt av Petar Gracanin, som i sin tur ble etterfulgt av Milošević året etter.

Stambolić forsvant under mystiske omstendigheter 25. august 2000, på et tidspunkt da Slobodan Milošević fortsatt hadde makten i landet. Den 28. mars 2003 avslørte politiet at han var blitt myrdet på Fruška Gora av åtte medlemmer av det serbiske hemmelige politiet, som også var støttespillere for Slobodan Milošević. Den 18. juli 2005 ble disse mennene funnet skyldige i drapet på Stambolić og dømt til fengselsstraffer på mellom 15 og 40 år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6cd7270, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
Forgjenger:
 Dusan Ckrebic 
Serbias statsminister
Etterfølger:
 Branislav Ikonic 
Forgjenger:
 Dusan Ckrebic 
Chairman of the League of Communists of Serbia
Etterfølger:
 Slobodan Milošević 
Forgjenger:
 Dusan Ckrebic 
Serbias president
Etterfølger:
 Petar Gracanin