Ivan Stambolić

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Ivan Stambolić
Stevan Kragujevic, Ivan Stambolic, maj 1986.JPG
Født5. november 1936
Ivanjica
Død25. august 2000 (63 år)
Fruška Gora
Gravlagt Den nye gravlunden i Beograd
Utdannet ved Universitetet i Beograd
Beskjeftigelse Politiker, politisk kommissær
Parti Jugoslavias kommunistforbund
Nasjonalitet Serbia, Kongeriket Jugoslavia

Ivan Stambolić (født 5. november 1936, død 25. august 2000) var en serbisk politiker, leder av Jugoslavias kommunistparti og Serbias president på 1980-tallet. Stambolić ble drept i et attentat. Han studerte jus ved Universitetet i Beograd.

Stambolić ble Serbias president i september 1987. Han var læremesteren til, og en nær venn av Slobodan Milošević og støttet ham i valget til ny leder av League of Communists of Serbia. Dette vakte irritasjon blant flere andre lederskikkelser i partiet. Stambolić brukte tre dager på intens valgkamp for å sikre Milošević valgseieren og lyktes til slutt med å vinne en meget knapp seier.

Stambolic og Milošević hadde sammenfallende syn på de autonome regionene Serbia, Kosovo og Vojvodina. Begge opplevde at konstitusjonelle forandringer var påkrevet for å avklare regionenes roller i forhold til føderasjonen. Stambolic lyktes i å få League of Communists of Yugoslavia over på sin side i dette spørsmålet ved den trettende League of Communists of Serbia-kongressen som ble avholdt i 1986. En komite ble nedsatt for å utarbeide detaljene i de konstitusjonelle reformene som til slutt ble vedtatt i 1989. Han ønsket også å ivareta rettighetene til serbere og montenegrinere i Kosovo. Så tidlig som i 1982 sa han klart klart fra om at han skulle forsvare disse rettighetene selv om hans motstandere ville sette merkelapp på ham som storserbisk nasjonalist. Uenighetene mellom ham og Milošević gikk på sistnevntes krav om en raskere prosess og hans sterke sympati for serbiske demonstranter. Det var spørsmålet om tid som skulle skape konflikten mellom de to.

Dragiša Pavlović, den forholdsvis liberale etterfølgeren Milošević til som leder av kommunistpartiets Beograd-avdeling, var motstander av hans politikk for å løse problemene vedrørende serberne i Kosovo og mente at det ble gått for raskt frem. Milošević avviste Pavlovićs kritikk ved å kalle ham for myk overfor albanske radikale, til tross for råd fra Stambolić. 23. – 24. september, ved den påfølgende åttende sesjon i sentralkomiteen, i et møte som varte i over 30 timer og som ble vist på statlig fjensyn, avsatte Milošević Pavlović for åpen scene, til stor skam for Ivan Stambolić, som så trakk seg etter påtrykk fra Milošević-tilhengerne noen få dager senere.

I februar 1988 ble Stambolić offisielt avløst fra posisjonen og ble etterfulgt av Petar Gracanin, som i sin tur ble etterfulgt av Milošević året etter.

Stambolić forsvant under mystiske omstendigheter 25. august 2000 på et tidspunkt da Slobodan Milošević fortsatt hadde makten i landet. 28. mars 2003 avslørte politiet at han var blitt myrdet på Fruška Gora av åtte medlemmer av det serbiske hemmelige politiet, som også var støttespillere for Slobodan Milošević. 18. juli 2005 ble disse mennene funnet skyldige i drapet på Stambolić og dømt til fengselsstraffer på 15 til 40 år.


Forgjenger:
 Dusan Ckrebic 
Serbias statsminister
Etterfølger:
 Branislav Ikonic 
Forgjenger:
 Dusan Ckrebic 
Chairman of the League of Communists of Serbia
Etterfølger:
 Slobodan Milošević 
Forgjenger:
 Dusan Ckrebic 
Serbias president
Etterfølger:
 Petar Gracanin