Liste over Serbias presidenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Standart til Serbias president

Serbias president er statsoverhode i Republikken Serbia. Den nåværende presidenten er Aleksandar Vučić, som vant en majoritet av stemmene i presidentvalget i 2017.

Liste over presidenter[rediger | rediger kilde]

Presidenter fra 1991[rediger | rediger kilde]

Det første valg til Serbias parlament etter den andre verdenskrigen hvor flere partier fikk anledning til å delta, ble avholdt i desember 1990.[1] Det ble ikke holdt valg på føderalt nivå og nasjonalister kom til makten i de fleste delrepublikkene.[2]

I 1991 forlot Slovenia og Kroatia føderasjonen, slik at Serbia sto tilbake med Montenegro og Kosovo i føderasjonen Serbia og Montenegro. Denne føderasjonen ble oppløst i 2006. Kosovo erklærte sin selvstendighet i 2008.

Nasjonalforsamlingens president virker som fungerende president.

      SPS       GSS       DSS       SPO

Nr. Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Valg Merknad
Председник Републике
Predsednik Republike
(Republikkens president)
1 Slobodan Milosevic Dayton Agreement.jpg Slobodan Milošević
(1941-2006)
11. januar 1991 – 23. juli 1997
(fratrådte)
SPS 1990
1992
Milosević tiltrådte som Jugoslavias president 23. juli 1997
Stevan Kragujevic, Dragan Tomic, predsednik Skupstine SR Srbije.JPG Dragan Tomić
(1936-)
23. juli 1997 – 29. desember 1997 SPS Вршилац дужности председника Републике
Vršilac dužnosti predsednika Republike
(Republikkens fungerende president)
2 Milan Milutinović photo.jpg Milan Milutinović
(1942-)
29. desember 1997 – 29. desember 2002 SPS Desember 1997
Natasa Micic.jpg Nataša Mićić
(1965-)
30. desember 2002 – 27. januar 2004 GSS Вршилац дужности председника Републике
Vršilac dužnosti predsednika Republike
(Republikkens fungerende president)
Coat of arms of Serbia (1947–2004).svg Stilling ubesatt ? 27. januar 2004 – 4. februar 2004 Ifølge grunnloven av 1990 var det Nasjonalforsamlingens president som midlertidig kunne utøve presidentens funksjoner, men spesifiserte ikke om alderspresidenten kunne anses som provisorisk statsoverhode.
Under Nasjonalforsamlingens åpningssesjon 27. januar 2004 inntok Velimir Simonović (1928-2016) (DSS) setet som alderspresident og tjenestegjorde fram til Dragan Maršićanin ble valgt som Nasjonalforsamlingens president 4. februar 2004.
Marsicanin.jpg Dragan Maršićanin'
(1950-)
4. februar 2004 – 3. mars 2004 DSS Вршилац дужности председника Републике
Vršilac dužnosti predsednika Republike
(Republikkens fungerende president)
No image.png Vojislav Mihailović
(1951-)
3. mars 2004 – 4. mars 2004 SPO
Predrag Marković.jpg Predrag Marković
(1955-)
4. mars 2004 – 11. juli 2004 G17+
3 Boris Tadic 2014-2.jpg Boris Tadić
(1958-)
11. juli 2004 – 5. april 2012
(fratrådte)
DS 2004
2008
Tadić ble første president for den uavhengige republikken Serbia 5. juni 2006
Slavica Djukic Dejanovic (1).jpg Slavica Đukić Dejanović
(1951-)
5. april 2012 – 31. mai 2012 SPS Вршилац дужности председника Републике
Vršilac dužnosti predsednika Republike
(Republikkens fungerende president)
Coat of arms of Serbia small.svg Vakant ? 31. mai 2012 Ifølge grunnloven av 2006 var det Nasjonalforsamlingens president som midlertidig kunne utøve presidentens funksjoner, men spesifiserte ikke om alderspresidenten kunne anses som provisorisk statsoverhode.
Under Nasjonalforsamlingens åpningssesjon 31. juli 2004 inntok Zaharije Trnavčević (1926-2016) (BS) setet som alderspresident og tjenestegjorde fram til innsettelsen av Tomislav Nikolić som president.
4 Tomislav Nikolić 2012.jpg Tomislav Nikolić
(1952-)
31. mai 2012 - 31. mai 2017 SNS 2012
5 Aleksandar Vučić 2019 (cropped).jpg Aleksandar Vučić
(1970-)
31. mai 2017 – SNS 2017

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Internettsiden til Nasjonalforsamlingen
  2. ^ Mønnesland, Svein. (2013, 6. august). «Jugoslavias Historie». I Store norske leksikon. Hentet 10. august 2013 fra http://snl.no/Jugoslavias_historie.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

SerbiastubbDenne Serbiarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.