Fruška Gora

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fruška Gora
Utsikt over Fruška Gora mot sør.
Geografi
LandSerbias flagg Serbia
Kroatias flagg Kroatia
Høyeste punkt
NavnCrveni Čot
Høyde539 moh.[1]
Beliggenhet
Fruška Gora ligger i Serbia
Fruška Gora
Fruška Gora (Serbia)

Satellittbilde av Fruška Gora

Fruška Gora (serbisk: Фрушка гора, kroatisk: Fruška gora, ungarsk: Tarcal-hegység, foreldet tysk: Frankenwald) er en lav fjellkjede på høyre side av Donau sør for Novi Sad i den serbiske provinsen Vojvodina; en mindre vestlig del ligger i Kroatia.

Åsene ligger isolert på Den pannoniske sletten og strekker seg i en øst-vestlig retning over en lengde på 80 kilometer. Den høyeste toppen, Crveni Čot, er 539 moh. Dalene i Fruška Gora er dekket av beite, kornåkre, vingårder, frukthager, skogenger og bakker. Over en høyde på ca. 300 meter dominerer tette, blandede skoger med en stor bestand av lindetrær.

Navn[rediger | rediger kilde]

Fjellet har fått navn etter det gamle slaviske navnet på det frankiske folket, fruzi (fruški=frankisk). Oversettelsen av Fruška Gora vil da bli «Det frankiske fjellet». Fjellet fikk navnet fordi det var en naturlig grense under frankernes felttog. I Romerriket ble fjellet kalt Alma Mons («frodig fjell»).

Nasjonalpark[rediger | rediger kilde]

Den serbiske delen av Fruška Gora ble erklært som nasjonalpark i 1960. Verneområdet er på 255,25 km².[2] Parkens administrative myndighet er basert i den nærliggende byen Sremski Karlovci.

Parken er kjent for sin mangfoldige flora og fauna, inkludert over 700 arter av medisinske urter, såvel som mange truede og truede dyrearter. Her finnes gaupe, hjort, muflon, villsvin, mår og salamandere.

Nasjonalparken er nominert til listen over UNESCOs verdensarv.

Klostre[rediger | rediger kilde]

Med de 16 gjenværende serbiske klostrene fra middelalderen er Fruška Gora et viktig område i den kristen-ortodokse verdenen. Det kalles ofte «Det hellige fjellet» eller «Det serbiske Athos».[3]

Klostrene er interessante på grunn av arkitekturen, en blanding av bysantinske og barokke elementer (serbisk-bysantinsk stil). Noen av dem ble hardt skadet under andre verdenskrig. Med freskomaleriene og bibliotekene er klostrene i Fruška Gora blant de viktigste i Europa. De mest berømte blant dem er Krušedol og Hopovo.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Fruska Gora : Climbing, Hiking & Mountaineering : SummitPost». www.summitpost.org. Besøkt 14. april 2021. 
  2. ^ «About us :: National Park Fruska Gora». About us :: National Park Fruska Gora (engelsk). Besøkt 14. april 2021. 
  3. ^ «You are being redirected...». www.serbia.com. Besøkt 14. april 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]