Iván Castro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Iván Castro
Lt. Castro 4pg.jpg
Født1967
Hoboken (New Jersey)
Nasjonalitet USA
Utmerkelser Purple Heart

Iván Castro (født i 1967 i Hoboken New Jersey) er en amerikansk offiser som er i aktiv tjeneste i de amerikanske spesialstyrkene til tross for at han har mistet synet. Han er en av tre blinde soldater i aktiv tjeneste som offiserer i den amerikanske hæren og han er den eneste blinde offiseren som noen gang har tjenestegjort i United States Army Special Forces.

Castro ble født i Hoboken i New Jersey av foreldre som opprinnelig kom fra Puerto Rico. I 1979, da han var 12 år gammel, flyttet han til Puerto Rico sammen med sin mor. Etter eksamen fra Antillene Military Academy, gikk Castro på University of Puerto Rico på et idrettsstipend. Han drev med friidrett og langrenn samtidig som han studerte ved universitetet. Etter fire år med college, vervet Castro seg til US Army.

Han deltok på Basic Airborne Course mens han var innrullert i ROTC-programmet ved Universitetet i Puerto Rico. Castro var også med i infanterist i Puerto Rico National fra 1988 til 1990. Han deltok under Operation Desert Storm. Deretter var han utstasjonert på en militærbase i Darmstadt i Tyskland. Mens han var i Tyskland, var Castro to ganger på turer til Bosnia for å delta i Joint Operations Endeavor og Joint Forge. I 1996 fungerte Castro som en drillsersjant ved Fort Benning i Georgia. I 2000 var han stasjonert hos Special Forces Group ved Fort Bragg i Nord Carolina. På denne tiden var Castro utnevnt til sersjant.

Han var også utstasjonert i flere andre land, blant andre Colombia, Belize og Ecuador. Castro gikk på kveldsskole for å fullføre en bachelor-grad, før han begynte på Hærens offiserskole. Han ble tatt opp til befalskolen i 2004, og ble gitt graden fenrik samme år. Han deltok på grunnleggende kurs for å bli infanterioffiser ved Fort Benning. Han hadde en periode i Afghanistan under Operasjon Enduring Freedom.

Innen han ble sendt til Irak sammen med en speider-tropp leder var Castro allerede en erfaren kampveteran. I 2006 ble Castro kammandant over 1. bataljon i 325. Airborne Infantry Regiment, 82dre Airborne Division, som var i kamp i Irak på denne tiden. I september 2006 sto Castro og en gruppe fallskjermjegere på et hustak i byen Yusifiyah, rundt 32 km sørvest for hovedstaden Bagdad, etter en natt med harde kamper. Gruppen ble angrepet av opprørere og Castro fikk skadet en skulder, han fikk brukket flere bein i ansiktet, samt at en eksplosjon ødela vernebrillene hans.

Castro ble sendt i all hast til National Naval Medical Center i Bethesda, Maryland. Den øverste halvdelen av hans høyre pekefinger ble revet av, og legene måtte amputere den resterende delen av fingeren. Hans høyre øye ble blåst ut, og han hadde et metall fragment i hans venstre øye. Omfanget av skadene var så store at legene tvilte på om Castro ville overleve den neste uken.

Da Castro kom til bevissthet igjen noen dager senere satt hans kone, Evelyn, ved sengekanten hans. Hun fortalte ham det høyre øyet hans var borte, men legene håpet å berge synet på det venstre øyet. Kirurgene fjernet senere den siste biten av splinter fra dette øyet. Da legene tok av seg bandasjene foran øynene var alt Castro kunne se et blinkende lys på det venstre øye, men da han ellers ikke reagerte på lys, ble han fortalt at han trolig aldri ville kunne se klart igjen. Castro ble værende på sykehuset i to måneder etter disse skadene.

Hans kone, Evelyn, ga opp sin karriere som patolog i Fayetteville, Nord-Carolina, for å hjelpe mannen sin. Hun førte tilsyn med hans medisinske behandling og fungerte som sjåføren hans. Castro har siden den gang vært aktiv som idrettsutøver på tross av skadene. På Fort Bragg trente han sammen med major Phil Young, som var hans lagleder i spesialstyrkene, og har deltatt i flere langdistanse-landeveisløp.