Hopp til innhold

Isapostolos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Isapostolos (gresk: Iσαπόστολος, isapostolos; latin: aequalis apostolis; rumensk: întocmai cu Apostolii; russisk: равноапостольный, ravnoapostolnyj; bulgarsk og serbisk: равноапостолни, ravnoapostolni) er gresk for «likestilt med apostlene», og er en særskilt tittel som den østlige ortodokse kirke gir til en del bestemte helgener. Det er også benyttet av orientalske katolske kirker som er samkvem med Roma. Tittelen er gitt som en anerkjennelse av disse helgenene for deres «framstående tjeneste» for å spre og hevde kristendommen, tilsvarende som Jesu apostler gjorde.

Den store anerkjennelsen som isapostolos innebærer, er særlig gitt til personer som betraktes som et lands apostel som således har omvendt ikke bare grupper av mennesker, men hele nasjonen til kristendommen og derfor betraktes som en nasjonalhelgen. Slike isapostolos er Konstantin den store, Boris I av Bulgaria, Sava av Serbia, Olga av Kiev, Vladimir I av Kiev, Nino av Georgia, Patrick av Irland, Abercius av Hieropolis samt andre innflytelsesrike nasjonalhelgen som Kosmas fra Aitolia, Kyrillos og Methodios

Samtlige har hatt framtredende roller for kristendommen i Det nye testamente har også fått tittelen, slike som Maria Magdalena og Tekla av Ikonium, liksom senere personer kristnet land og områder, slik som russerne Nikolaj av Japan og Innocentius av Alaska.

Sankt Sava av Serbia betraktes av den østlige ortodokse kirke ikke bare som en helgen, men også som isapostolos ettersom han var den serbisk-ortodokse kirkes første erkebiskop og betraktes som nasjonalkirkens grunnlegger.
Nino av Georgia er isapostolos ettersom hun kristnet Kaukasisk Iberia, dagens Georgia.
Den bibliske Maria Magdalena, som den østlige ortodokse kirke betrakter som en av myrrabærerne ved Jesu grav, er en isapostolos, overordnet helgenen.
Isapostolos Konstantin var den første kristne keiseren i Romerriket. Dessuten lot han og hans mor Helena oppføre Den hellige gravs kirke.
Autoritetsdata