Kosmas fra Aitolia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kosmas fra Aitolia
Født1714[1][2]Rediger på Wikidata
Mégas Déndros
Død24. aug. 1779Rediger på Wikidata
Kolkondas (Pashalik of Berat, Det osmanske rike)
BeskjeftigelseTeolog Rediger på Wikidata
Utdannet vedAthonite Academy
NasjonalitetDet osmanske rike

Kosmas fra Aitolia (gresk: Κοσμάς Αιτωλός; født 1714, død 1779) var en kjent munk fra Hellas som var medlem av den greske ortodokse kirken, og en viktig figur i den greske opplysningstiden.

Han ble født i den greske landsbyen Mega Dendron i regionen Aitolia. Han studerte gresk og teologi før han ble munk etter en tur til Athosfjellet, der han også besøkte det lokale teologiske akademiet. Etterpå reiste han gjennom det som senere skulle komme til å danne områdene i både Vest-Hellas og Nord-Hellas, der han oppfordret ortodokse kristne til å etablere flere kristne skoler og kirker.

Over en periode på seksten år etablerte han mer enn 100 kristne skoler. Grunnen til at han ba kristne personer om å etablere skoler og lære datidens fellesgresk, var at de på denne måten kunne forstå de hellige skriftene bedre og generelt utdanne seg og lære mer. Etter Orlov-opprøret i 1770 på Peloponnes (som ble provosert frem av Orlov-brødrene med støtte fra Katarina II av det russiske imperiet) begynte han å forkynne kristendom i Sør-Albania, som på denne tiden var under styret til Ahmet Kurt Pasha, som var hersker over Pasjalikatet Berat.

Mistenkt for å være en russisk agent, ble han tatt til fange av osmanske myndigheter og han ble henrettet for spionasje og forræderi den 24. august 1779. I 1813, klarte Ali Pasja, den muslimske albanske herskeren av osmanske Epirus, å bygge en kirke i nærheten av stedet der Kosmas ble henrettet i Kolkondas, I 1984 ble restene av kirken overført i det arkeologiske museet i Fier. Andre relikvier av helgenen er blitt beholdt i Metropolitan Cathedral i Athen.

Kosmas ble offisielt proklamert som helgen av den ortodokse kirken i Konstantinopel den 20. april 1961. Minnet om munken Kosmas av Aitolia er hedret den 24. august, som er datoen for da han ble henrettet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ökumenisches Heiligenlexikon, oppført som Kosmas von Aitolia, Ökumenisches Heiligenlexikon ID K/Kosmas_von_Aitolia.html[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Faceted Application of Subject Terminology, oppført som ho Aitōlos, Saint Kosmas, FAST-ID 19351, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]