Irpin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Irpin
Ірпiнь
Et boligkompleks i Irpin

Flagg

Våpen

LandUkrainas flagg Ukraina
OblastKyiv oblast
Grunnlagt1899
TidssoneUTC+2
Areal110,83 km²
Befolkning62 456 (2021)
Bef.tetthet563,53 innb./km²
Høyde o.h.121 meter
Nettsidewww.irpin-rada.org
Posisjonskart
Irpin ligger i Ukraina
Irpin
Irpin
Irpin (Ukraina)
Kart
Irpin
50°31′00″N 30°15′00″Ø

Irpin (ukrainsk: Ірпі́нь, russisk: Ирпе́нь – Irpen) er en by ved elva Irpin i Kyiv oblast i Ukraina. Byen ble grunnlagt i 1899, i forbindelse med byggingen av jernbanelinjen Kyiv-Kovel. Irpin fikk bystatus i 1956. Hvert år siden 2003 har Irpin Filmfestival for alternativ film blitt arrangert i byen.

Administrativt er Irpin innlemmet som en by med oblaststatus og fungerer som et administrativt senter for Irpin kommune, som inkluderer byen Irpin og tre mindre byer.

Historie[rediger | rediger kilde]

1600-tallet bestod stedet Irpin av landsbyene Romanivka og Khutir Lyubka. På 1800-tallet dukket Severynivka-landsbyen, Khutirs Rudnya og Stoyanka opp.

Irpin ble formet i 1899 under byggingen av jernbanelinjen Kyiv-Kovel. Jernbanearbeidere grunnla byen nær jernbaneveien sammen med andre steder som Butsja og Vorzel. Byens navn ble valgt på grunn av beliggenheten ved elven Irpin.

Fra 26. juli 1941, rett etter slaget ved Kyiv, ble byen okkupert av Wehrmacht til begynnelsen av februar 1944. Mesteparten av byens jødiske befolkning ble drept i Babij Jar eller andre massakrer.

I 1956 ble Irpins status endret til en "by med rajon (distrikt) underordning". Byen er underordnet Kyiv-Sviatosjyn rajon.

Under den russiske invasjonen av Ukraina i 2022 ble Irpin en stor slagmark under Kyiv-offensiven. Russiske styrker tok Hostomel-flyplassen nord i byen, og fordi de rykket sørover til Kyiv, møtte de til slutt motstand fra lokale ukrainske styrker. Byen ble beskutt av russisk artilleri mens ukrainerne var i stand til å slå tilbake og ødelegge flere styrker som forsøkte å trenge inn i byen. Mange ble drept og store deler av byen ble ødelagt. [1]

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Det er 22 industriprodusenter som opererer i Irpin-regionen. Byen har nærmere tusen foretak med ulike former for eierskap. De mest bemerkelsesverdige er Peremoha Industrial Complex of Irpin (murstein, armerte betongkomponenter, varmeisolasjon og lydisolerende materialer), Irpinmash (gir for landbruksindustrien), Perun Trading Firm (bøker), KATECH-electro Private Commercial and Manufacturing Company (kabling og ledningsprodukter), Irpintorfmash-fabrikken (byggematerialer) og en møbelfabrikk, bare for å nevne noen.

Landbrukssektoren i Irpin forsyner hovedstaden i Ukraina, Kyiv, med poteter og andre grønnsaker.

Bilder[rediger | rediger kilde]

(Bildene er tatt før ødeleggelsene under Russlands invasjon av Ukraina 2022)

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]