Iron Sky

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Iron Sky
orig. Iron Sky
Generell informasjon
SjangerKomedie / Sciencefiction
Utgivelsesår2012
Prod.landFinsk / Tysk / Australsk
Lengde93 min.
SpråkEngelsk
Tysk
Aldersgrense11 (Norge)
Bak kamera
RegissørTimo Vuorensola
ProdusentTero Kaukomaa, Samuli Torssonen og Oliver Damian
MusikkLaibach
Ben Watkins
SjeffotografMika Orasmaa
KlippTimo Vuorensola
Foran kamera
MedvirkendeJulia Dietze
Götz Otto
Christopher Kirby
Tilo Prückner
Annen informasjon
Premiere11. februar 2012 (Berlin)
4. april 2012 (Norge og Finland)
25. juli 2012 (USA)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted Redigere på wikidata

Iron Sky (finsk tittel Rautataivas) er en finsk-tysk-australsk sciencefiction-komedie fra 2012 regissert av Timo Vuorensola. Hovedrollene spilles av Julia Dietze, Christopher Kirby og Götz Otto. Filmen handler om «romnazister» som i 2018 kommer tilbake fra en hemmelig base på månen for å gjenerobre jorda.

Verdenspremieren på Iron Sky fant sted på Filmfestivalen i Berlin 11. februar 2012. I Norge hadde filmen kinopremiere 4. april samme vår.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen forteller den usannsynlige historien om tyske nazister som mot slutten av andre verdenskrig skal ha gjort store framskritt i antigravitasjonsforskningen, sendt romskip til månens bakside og etablert militærbasen Schwarze Sonne («Svart sol») der. Nazistenes plan har vært å bygge en slagkraftig romflåte for å vende tilbake og erobre jorda. Handlingen foregår i 2018 da romnazistene setter planen ut i livet og angriper jorda med dunder og brak.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Etter suksessen med lavbudsjettfilmen Star Wreck, ville det samme filmteamet lage en ny film. Produksjonen begynte tidlig i 2006.

Iron Sky er en voldsom og fantasifull eventyrfilm og actionkomedie med en mengde spektakulære digitale spesialeffekter. Filmen har delvis retrodesign og leker med «gammeldagse» flygende tallerkner, luftskip og tysk militærestetikk fra andre verdenskrig.

Allerede før filmen var ferdig, hadde den en stor fanskare av tilhengere som også delvis bidro til utviklingen av filmen.

Filmen kan på flere måter likne exploitationfilmer innen undersjangeren nazi exploitation, altså billige underholdningsfilmer av lav kunstnerisk kvalitet som utnytter og leker med populære forestillinger om nazismen i kommersiell hensikt.

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Die finnische Filmparodie "Iron Sky" erzählt von durchgeknallten Nazis auf dem Mond». Der Spiegel. 2. april 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]