International Security Assistance Force

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
International Security Assistance Force
Basisdata
Aktiv2001–2014
MottoAssistance and Cooperation
Etablertdesember 2001
HovedkvarterKabul
NettsideInternational Security Assistance Force
Operativt oppdrag
KonflikterAfghanistan

International Security Assistance Force (ISAF) var en NATO-ledet internasjonal militær styrke i Afghanistan, med et fredsbevarende oppdrag. 1. januar 2015 ble ISAF erstattet av Resolute Support.[1]

Oppdrag[rediger | rediger kilde]

Soldater fra stabiliseringsstyrken i Meymaneh.

Styrken ble sanksjonert av et enstemmig FNs sikkerhetsråd i desember 2001 og etter anmodning fra afghanske myndigheter med formål å sikre Kabul og den nærliggende Bagram flystasjon fra Taliban- og al-Qaida-elementer og opprørske krigsherrer for å gi den afghanske overgangsregjeringen ledet av Hamid Karzai mulighet til å fungere.

I nesten to år var ISAFs mandat begrenset til Kabul. Ansvaret for sikkerhet i hele Afghanistan skulle gis til den nyopprettede afghanske nasjonalarmeen. 13. oktober 2003 stemte imidlertid sikkerhetsrådet for å utvide ISAFs oppdrag utover Kabul. 24. oktober vedtok den tyske Forbundsdagen å sende tyske tropper til Kunduz-regionen. Rundt 230 ekstra soldater er utsendt til den regionen, som er første gang ISAF har operert utenfor Kabul.

Ledelse[rediger | rediger kilde]

Ledelse av ISAF gikk opprinnelig på rotasjon mellom forskjellige land for perioder på seks måneder. Det viste seg imidlertid å være vanskelig å finne land til å lede ISAF, og 11. august 2003 ble ledelsen overlatt til NATO. Dette markerte NATOs første utplassering utenfor Europa og USA. Den samme dagen skrev Nicholas Burns, USAs ambassadør til NATO, i «The Wall Street Journal» at ISAFs mandat burde utvides utover Kabul. Et alternativ han foreslo var å la NATO delta i USA-ledede provinsielle gjenoppbyggingslag (provincial reconstruction teams) som allerede var i gang med å håndheve sikkerheten utenfor Kabul. NATO-talsmannen Mark Laity fastholdt imidlertid at NATO skulle holde seg til ISAFs Kabul-fokuserte mandat.

Organisering[rediger | rediger kilde]

ISAFs hovedkvarter var lokalisert i Kabul og var organisert i fem distrikter, kalt Regional Commands;

  • Regional Command Capital
  • Regional Command North
  • Regional Command East
  • Regional Command South
  • Regional Command West

Norsk bidrag[rediger | rediger kilde]

Flesteparten av de norske styrkene var lokalisert i Camp Nidaros i byen Mazar-e Sharif og i en stabiliseringsstyrke i Meymaneh (også kjent som PRT/Meymaneh) i Faryab-provinsen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «NATO and Afghanistan», NATO, 18. desember 2014. Lest 20. desember 2014.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]