International Security Assistance Force

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Annen betydning: International Sailing Federation
International Security Assistance Force
ISAF-Logo.svg
Basisdata
Aktiv: 2001–
Motto: Assistance and Cooperation
Overordnet enhet: JFC–Brunssum
Hovedkvarter: Kabul
International Security Assistance Force
Operativt oppdrag:
Innsatser: Afghanistan

International Security Assistance Force (ISAF) er en NATO-ledet internasjonal militær styrke i Afghanistan, med et fredsbevarende oppdrag. Til sammen deltar 41 nasjoner med i overkant av 49 216 soldater (pr. 31.01.2008). ISAF erstattes av Resolute Support Mission 1. januar 2015.[1]

Oppdrag[rediger | rediger kilde]

Styrken ble sanksjonert av et enstemmig FNs sikkerhetsråd i desember 2001 og etter anmodning fra afghanske myndigheter med formål å sikre Kabul og den nærliggende Bagram flystasjon fra Taliban- og al-Qaida-elementer og opprørske krigsherrer for å gi den afghanske overgangsregjeringen ledet av Hamid Karzai mulighet til å fungere.

I nesten to år var ISAFs mandat begrenset til Kabul. Ansvaret for sikkerhet i hele Afghanistan skulle gis til den nyopprettede afghanske nasjonalarmeen. 13. oktober 2003 stemte imidlertid sikkerhetsrådet for å utvide ISAFs oppdrag utover Kabul. 24. oktober vedtok den tyske Forbundsdagen å sende tyske tropper til Kunduz-regionen. Rundt 230 ekstra soldater er utsendt til den regionen, som er første gang ISAF har operert utenfor Kabul.

Ledelse[rediger | rediger kilde]

Ledelse av ISAF gikk opprinnelig på rotasjon mellom forskjellige land for perioder på seks måneder. Det viste seg imidlertid å være vanskelig å finne land til å lede ISAF, og 11. august 2003 ble ledelsen overlatt til NATO. Dette markerte NATOs første utplassering utenfor Europa og USA. Den samme dagen skrev Nicholas Burns, USAs ambassadør til NATO, i «The Wall Street Journal» at ISAFs mandat burde utvides utover Kabul. Et alternativ han foreslo var å la NATO delta i USA-ledede provinsielle gjenoppbyggingslag (provincial reconstruction teams) som allerede var i gang med å håndheve sikkerheten utenfor Kabul. NATO-talsmannen Mark Laity fastholdt imidlertid at NATO skulle holde seg til ISAFs Kabul-fokuserte mandat.

Organisering[rediger | rediger kilde]

ISAFs hovedkvarter er lokalisert i Kabul. ISAFs styrker er organisert i 5 distrikter, kalt Regional Commands. Disse er:

  • Regional Command Capital
  • Regional Command North
  • Regional Command East
  • Regional Command South
  • Regional Command West

Nasjoner som har trukket seg ut av ISAFs Afghanistan-oppdrag[rediger | rediger kilde]

Nasjoner som har meldt forventet dato for å trekke seg ut av ISAFs Afghanistan-oppdrag[rediger | rediger kilde]

Norsk bidrag[rediger | rediger kilde]

Ambox outdated serious.svg
Trenger oppdatering: Denne artikkelen eller seksjonen er ikke oppdatert med ny utvikling eller ny informasjon.
Du kan hjelpe Wikipedia med å oppdatere den.

Norges bidrag per 27. august 2008 er 580 soldater, en rekke helikoptre og spesialstyrker (avdelingsbetegnelse ZHE[7]) i ISAF. Flesteparten av de norske styrkene er i Camp Nidaros i byen Mazar-e Sharif og i en stabiliseringsstyrke i Meymaneh (også kjent som PRT/Meymaneh) i Faryab-provinsen.

I den norsk-ledete stabiliseringsstyrken i Meymaneh er det sammenlagt tre hundre soldater fra Norge. De fordeler seg på Telemarksbataljonens Task Unit, mobile operasjonslag, helikopter-enhet samt andre støttefunksjoner.

I Mazar-e Sharif befinner det seg cirka 110 soldater som støtte for den norske staben ved regionkommando nord, i tillegg til personell ved den militære flyplassen i Kabul, samt 150 spesialstyrke-soldater (pr. juli 2009) med hovedstaden som base.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]