International Security Assistance Force

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Annen betydning: International Sailing Federation
International Security Assistance Force
ISAF-Logo.svg
Basisdata
Aktiv:2001–28. desember 2014
Motto:Assistance and Cooperation
Overordnet enhet:JFC–Brunssum
Hovedkvarter:Kabul
International Security Assistance Force
Operativt oppdrag:
Innsatser:Afghanistan

International Security Assistance Force (ISAF) var en NATO-ledet internasjonal militær styrke i Afghanistan, med et fredsbevarende oppdrag. 1. januar 2015 ble ISAF erstattet av Resolute Support.[1]

Oppdrag[rediger | rediger kilde]

Styrken ble sanksjonert av et enstemmig FNs sikkerhetsråd i desember 2001 og etter anmodning fra afghanske myndigheter med formål å sikre Kabul og den nærliggende Bagram flystasjon fra Taliban- og al-Qaida-elementer og opprørske krigsherrer for å gi den afghanske overgangsregjeringen ledet av Hamid Karzai mulighet til å fungere.

I nesten to år var ISAFs mandat begrenset til Kabul. Ansvaret for sikkerhet i hele Afghanistan skulle gis til den nyopprettede afghanske nasjonalarmeen. 13. oktober 2003 stemte imidlertid sikkerhetsrådet for å utvide ISAFs oppdrag utover Kabul. 24. oktober vedtok den tyske Forbundsdagen å sende tyske tropper til Kunduz-regionen. Rundt 230 ekstra soldater er utsendt til den regionen, som er første gang ISAF har operert utenfor Kabul.

Ledelse[rediger | rediger kilde]

Ledelse av ISAF gikk opprinnelig på rotasjon mellom forskjellige land for perioder på seks måneder. Det viste seg imidlertid å være vanskelig å finne land til å lede ISAF, og 11. august 2003 ble ledelsen overlatt til NATO. Dette markerte NATOs første utplassering utenfor Europa og USA. Den samme dagen skrev Nicholas Burns, USAs ambassadør til NATO, i «The Wall Street Journal» at ISAFs mandat burde utvides utover Kabul. Et alternativ han foreslo var å la NATO delta i USA-ledede provinsielle gjenoppbyggingslag (provincial reconstruction teams) som allerede var i gang med å håndheve sikkerheten utenfor Kabul. NATO-talsmannen Mark Laity fastholdt imidlertid at NATO skulle holde seg til ISAFs Kabul-fokuserte mandat.

Organisering[rediger | rediger kilde]

ISAFs hovedkvarter var lokalisert i Kabul og var organisert i fem distrikter, kalt Regional Commands;

  • Regional Command Capital
  • Regional Command North
  • Regional Command East
  • Regional Command South
  • Regional Command West

Norsk bidrag[rediger | rediger kilde]

Flesteparten av de norske styrkene var lokalisert i Camp Nidaros i byen Mazar-e Sharif og i en stabiliseringsstyrke i Meymaneh (også kjent som PRT/Meymaneh) i Faryab-provinsen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «NATO and Afghanistan», NATO, 18. desember 2014. Lest 20. desember 2014.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]