Athlon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Athlon Thunderbird prosessorhus

Athlon er en x86-arkitektur mikroprosessor fra AMD. Athlon ble lansert 23. juni 1999.

Athlon Classic[rediger | rediger kilde]

Athlon var en milepæl for AMD, der de valgte å gå helt nye veier. AMD lisensierte EV6-bussen fra Digitals Alpha-systemer, og ble med det for første gang uavhengig av Intels brikkesett og hovedkort, og dermed ikke lenger «bare» en klone av Intels prosessorer. Athlon bruker derfor sin egen Slot A i stedet for Intels sammenlignbare Slot 1.

Athlon Thunderbird[rediger | rediger kilde]

Athlon «Thunderbird» er basert på samme mikroarkitektur som den opprinnelige Athlon-en, men i stedet for 512 kB L2-cache på hovedkortet har den 256 kB L2-cache på selve chipen, noe som resulterer i vesentlig høyere ytelse.

Athlon XP[rediger | rediger kilde]

Athlon XP er basert på «Palomino»-mikroarkitekturen, som løser mange av forgjengenes svakheter. Blant de viktigste forbedringene er en reduksjon i strømforbruket på 20%, som også betyr 20% mindre varme enn sin forgjenger. Imidlertid ble denne reduksjonen snart spist opp av økningen i klokkefrekvens, og en Athlon XP klokket på 1733 MHz vil bruke mer strøm og bli varmere enn en Athlon 1400 MHz.

Athlon 64[rediger | rediger kilde]

Athlon 64 kan beskrives som en Athlon XP med turbo i form av støtte for 64-bits instruksjoner, integrert minnekontroller, større L2-cache og støtte for SSE2-instruksjonssettet. Fra AMDs side ble det gjort mye ut av at Athlon 64 er den første 64-bits x86-prosessor, og dermed kompatibel med vanlige forbrukerversjoner av Windows, selv om Windows på dette tidspunktet ikke var basert på 64-bit-teknologi.