Athlon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Athlon Thunderbird prosessorhus

Athlon er en x86-arkitektur mikroprosessor fra AMD. Athlon ble sendt til markedet 23. juni 1999.

Athlon Classic[rediger | rediger kilde]

Athlon CPU var en slags milepæl, AMD hadde valgt å gå helt nye veier. I den første AMD valgte å bruke EV6 som vi kjenner fra Digital's Alpha-systemer. Dette betydde at AMD på egne vegne, for første gang de laget en mikroprosessor som ikke "bare" var en klone av Intels CPUer.

Athlon er produsert ved 0,22 og 0,18 mikron teknologi, Athlon har 128 KB L1 cache som er delt, det er 64 kB for instruksjon og 64 kB med data. Athlon kjører med 512 KB L2 cache, og har også 3DNow. I tillegg til Athlon også 3 Parallel Floating Point enheter som derfor kan være født med data samtidig (Pentium III også har 3 Floating Point enheter, men de sitter på samme linje og kan ikke få data samtidig). Alt dette betyr at vi ikke har de samme problemene med dårlig kommatals beregninger som hadde vært med K6 og K6-2 sammenlignet med Intel CPUer. Det er 22 millioner transistorer på en Athlon CPU, og det vil sitte i AMD's egen Slot A (for ikke å bli forvirret med Intels slot1).

Athlon Thunderbird[rediger | rediger kilde]

Athlon "Thunderbird" er basert på den samme kjernen som den opprinnelige Athlon, men i stedet for 512 KB Off-Die L2 cache, 256 kB On-Die L2 cache, vil dette resultere i en vesentlig høyere ytelse.

Athlon XP[rediger | rediger kilde]

Athlon XP er basert på "palomino" kjerne, en kjerne som løser mange av forgjengenes svakheter. Blant de viktigste forbedringene er en reduksjon i strømforbruket på 20%, og når strømmen er koblet til den varmen som produseres, produserer Athlon XP også 20% mindre varme enn sin forgjenger. Denne reduksjonen vil snart fråtse, som clockfrekvensen vil bli økt, og når / hvis Athlon XP når en clockfrekvens på 1733 MHz, vil varme og strøm vil være over en Athlon 1400 MHz.

Athlon 64[rediger | rediger kilde]

Athlon 64 kan beskrives som en Athlon XP med turbo i form av støtte for 64-bits instruksjoner, integrert minne kontrolleren, MB L2 cache og støtte for SSE2 instruksjoner.

Fra AMD hånd, som selvsagt gjort mye av det Athlon 64 er den første 64-bits prosessor for Windows-kompatible personlige datamaskiner. Selv om operativsystemet ikke er basert på 64-bit teknologi, brukere vil finne ut at en 64-bits prosessor er raskere enn den tradisjonelle 32-bits prosessorer.