Ingolf Arnarsson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ingolf Arnarsson
Maleriet «Ingolf tager Island i besiddelse» av P. Raadsig 1850 viser Ingólfr Arnarson og de første norrøne nybyggerneIsland under landnåmstiden.
Fødtca. 848Rediger på Wikidata
Rivedal (Sunnfjord)
Dødca. 910Rediger på Wikidata
Island
BeskjeftigelseOppdagelsesreisende, Gode Rediger på Wikidata
EktefelleHallveig Fróðadóttir
BarnÞorsteinn Ingólfsson
NasjonalitetNorgesveldet

Ingolf Arnarson (norrønt Ingólfr Arnarson), fra den lille bygda Rivedal i Sunnfjord i Sogn og Fjordane, regnes som den første norrøne bosetteren på Island.

Nordmannen Ingolf var ikke den første fra Norden som besøkte og bodde på Island. Landnåmaboka hevder at den første norrøne mann som satte sine bein på Island, var en nordmann fra Agder ved navn Naddodd, men som kun ble på øya en kort tid, og da han dro tilbake til Norge kalte han øya for «Snølandet» (Snæland). En tid etter kom en svenske, Gard Svavarsson, en gang rundt 860 da en storm blåste skipet hans så langt nord at han nådde den østlige kysten av Island.

Ingolf bosatte seg sør for Reykjavík, i henhold til Íslendingabok, i 874. Det markerte begynnelsen på Landnåmstiden som varte til rundt 930, en periode hvor et stort antall norrøne menn og kvinner (også fra Irland) bosatte seg på Island.

I henhold til sagaen kastet Ingolf ættestolpene over bord da han nådde den ubebodde øya, og på det sted hvor de ble skyllet i land av bølgene bestemte han seg for å bo, noe som markerte den første permanente bosetningen på Island.

Ingolf Arnarsson fra den vesle bygda Rivedal i Sunnfjord regnes som den første norrøne bosetteren på Island. I 1907 ble det reist en statue av ham i Reykjavík, utformet av Einarr Jonsson. I 1961 ble en kopi av monumentet satt opp i Rivedal langs fylkesveg 609 på nordsida av Dalsfjorden i Askvoll kommune i Sogn og Fjordane.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]