Infurcitinea argentimaculella

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search


Infurcitinea argentimaculella
Infurcitinea argentimaculella
Vitenskapelig(e)
navn
:
Infurcitinea argentimaculella
Stainton, 1849
Norsk(e) navn:
Hører til: Meesiinae, ekte møll, Tineoidea, Ditrysia, Heteroneura,
sommerfugler,
insekter
Nasjonal rødliste (Norge):
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-NT-no.svg

NT — Nær truet

Habitat: eikeskog
Utbredelse: Nord- og Mellom-Europa

Infurcitinea argentimaculella er en liten sommerfugl som hører til familien ekte møll (Tineidae). Denne arten lever i eikeskog, der larven eter lav som vokser på eikestammene.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 7-9 millimeter), ganske tettbygd, mørk møll. I motsetning til mange andre ekte møll har denne arten kontrastrike tegninger. Antennene er trådformede og omtrent to tredjedeler så lange som forvingene. Hodet er kledt med hårlignende skjell som er grågule i midten, mørkere bak og på sidene. Forkroppen er forvingene er svartbrune, ofte med en litt bronseaktig glans. Forvingen har sølvhvite flekker som danner tre avbrutte tverrbånd, ytterst i vingen er det tre små, runde flekker. Bakvingen er mørkgrå. Larven er lysbrun med svart hode.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten er knyttet til eiketrær der larvene utvikler seg i lav som vokser på stammer og greiner. Den kan også finnes på lavkledte steiner. Arten er muligens knyttet til lav-slekten Lepraria. De voksne sommerfuglene, som er aktive fra juli til august, sitter gjerne i sprekker i barken. De flyr trolig lite, men løper opp og ned på trestammene i varme sommernetter. Larven lever i et rør av silke kledt med lavbiter, og overvintrer.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er kjent fra Norden og Mellom-Europa. I Norge er den bare funnet ved Fredrikstad i Østfold. Den ble vurdert som Nær truet (NT) i den norske rødlisten fra 2010.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bengtsson, B.Å., Palmqvist, G. og Johansson, R. (2008) Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Fjärilar: Käkmalar – säckspinnare. Side 381 – 489. ISBN 978-91-88506-60-3
  • Kålås, J.A., Viken, Å., Henriksen, S. og Skjelseth, S. (2010) Norsk rødliste for arter 2010. Artsdatabanken, Trondheim.
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe, Zoologisk Museum, Universitetet i Oslo, og Norsk institutt for skogforskning, Ås.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]