Incheons undergrunnsbane

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Incheons undergrunnsbane
Hangul: 인천지하철
Hanja: 仁川地下鐵
RR: Incheon Jihacheol
MR: Inch'ŏn Chihachŏl
South Korea subway logo.svg
IncheonRapidTransitCorporation-train-1009.jpg
Basisdata
TransporttypeUndergrunnsbane
StedIncheon by
Åpnet1999
Drift
EierIncheon by
OperatørIncheon Metro
Sporlengde29,4 km (75,1 under planlegging/bygging)
Antall linjer1 (2 under bygging)
Antall stasjoner29
Antall passasjerer220 000/døgn (2010)[1]
Billett fra Incheons undergrunnsbane.

Incheons undergrunnsbane er en undergrunnsbane i den sørkoreanske byen Incheon i provinsen med samme navn, på vestkysten av Koreahalvøya, vest for Seoul. Banen ble åpnet for trafikk 6. oktober 1999 og er knyttet til Seouls undergrunnsbane ved Bupyeong undergrunnsstasjon.

Incheons undergrunnsbane består foreløpig en linje med 29 stasjoner fordelt på 29,4 km og opereres av Incheon Metro (tidligere Incheon Rapid Transit Corporation). To nye linjer er under bygging og vil åpne etappevis fra 2014.

Banen er i drift mellom 5:30 og 01:00, med fire og et halvt minutters frekvens i rushtiden, ellers åtte og et halvt minutters frekvens. Prisen starter på 1150 won for 10 km, deretter 100 won for hver nye 5 km. En oppnår en rabatt på 100 won ved bruk av egne kort, som T-money (inkludert Seoul Citypass), Upass og KB; ungdom får en større rabatt. Barn kjører for halv pris, mens pensjonister og kandikapede kjører gratis. AREX krever egen billett.

Hvert tog består av åtte vogner, og operatørselskapet disponerer tilsammen 25 togsett, hvorav fire er reserve. Hver dag foretas 312 avganger, og daglig passasjertall for denne banen er 220 000 (desember 2010)[2]

Linjene[rediger | rediger kilde]

Linje 1 (lyseblå)[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Incheons undergrunnsbane linje 1

Prøvedrift på linje 1 startet i mars 1999 etter seks års byggearbeider og ble det fjerde undergrunnsbanesystemet i Sør-Korea etter Seoul, Busan og Daegu. Linje 1 løper nord-sør, og fra den nordlige Gyeyang undergrunnsstasjon til International Business District undergrunnsstasjon i sør tar en normal tur 54 minutter. Fra Gyeyang undergrunnsstasjon er det mulig med overgang til AREX som er flytoget mellom Seoul og flyplassene Gimpo- og Incheon internasjonale lufthavn. Bare de to nordligste stasjonene, Gyeyang og Gyulhyeon ligger over bakken. Ved Gyulhyeon ligger undergrunnsbanens eneste togdepot med administrasjon og verksteder.

Bupyeong stasjon er et overgangspunkt til Korail og det øvrige jernbanenettet i landet, men også til Seouls undergrunnsbane linje 1. Etter siste utvidelse er linje 1 29,4 km lang, hvorav 1,7 km på bakkenivå.

Utvidelser[rediger | rediger kilde]

Incheons undergrunnsbane er den lyseblå vertikale linja til venstre på kartet. Den stiplede linja lengst i sør er en nå åpnet utvidelse. Det øvrige viser Seouls undergrunnsbane.

Linje 2[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Incheons undergrunnsbane linje 2

Den fremtidige linje 2 er planlagt å ha 30 stasjoner og skal gå fra Oryu undergrunnsstasjon i Seo-gu til Incheon store park. Denne linja vil også gå nord-sør. Det blir overgang til linje 1 ved Incheon City Hall undergrunnsstasjon til Korail ved Juan undergrunnsstasjon og AREX ved Geomam undergrunnsstasjon. Planen er å åpne banen i flere etapper, den første i 2012 (28,9 km, 24 stasjoner) og 2016 (35,8 km, 30 stasjoner).[3]

Linje 3[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Incheons undergrunnsbane linje 3

Den fremtidige linje 3 er planlagt som en halvveis ringbane, med overgang til Korail ved Dowon undergrunnsstasjon og Incheons undergrunnsbane linje 1 ved Dongmak undergrunnsstasjon. Planlagt åpning skjer i etapper mellom 2014 og 2019 og samlet banelengde blir 39,3 km.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]