Il Sodoma

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
For byen Sodoma, se Sodoma og Gomorra.
«Den hellige Sebastian» (1525). Galleria Palatina (Palazzo Pitti), Firenze.

Sodoma eller Il Sodoma, egentlig Giovanni Antonio Bazzi (født i 1477 i Vercelli, død 15. februar 1549 i Siena), var en italiensk maler, tilhørende Sienaskolen.

I følge Vasari, som tydeligvis avskydde ham, fikk han sitt navn på grunn av sin homoseksualitet. Han anvendte den imidlertid som sin signatur.

Liv og verk[rediger | rediger kilde]

I 1498 reiste Sodoma til Milano, der han mottok sterke inntrykk av Leonardo da Vinci, og i 1501 til Siena. Hans verk der omfatter en rekke fresker, påbegynt av Signorelli i klosteret Monte Oliveto, og den merkelige «Sankt Katarinas stigmatisering» i kirken San Domenico.

I 1508 kaltes Sodoma til Roma for i Vatikanet å male et av pavens privatrom, Stanza della Segnatura. I 1512 kom han til Roma for annen gang og utførte da for Agostino Chigi den berømte Alexander-fresken i Villa Farnesina.

«Den hellige Sebastian»[rediger | rediger kilde]

Dette maleriet på lerret, som prises av Vasari, er dobbelsidig malt med den hellige Sebastian på fremsiden og Madonna med helgen på baksiden. Den ble opprinnelig anvendt som prosesjonsfane av Confraternita di San Sebastiano («Sankt Sebastians broderskap») i Camollia nær Siena. Kunstverket stammer fra Sodomas senere virksomhetsperiode. Typisk for Sodomas maleri er det forklarende blikket hos hovedpersonen samt figurene som befinner seg i halvdunkelt lys.

Utvalgte verk[rediger | rediger kilde]

  • «Den hellige Sebastian» (1525)
  • «Kristus i helvetes forgård» (omkring 1530-1534)
  • «Abrahams offer» (1542)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Sodoma – bilder, video eller lyd