Il Sodoma

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For byen Sodoma, se Sodoma og Gomorra.
Il Sodoma
Giovannantonio Bazzi al. Sodoma.jpg
Il Sodoma, selvportrett
FødtGiovanni Antonio Bazzi
1477
Vercelli
Død14. februar 1549
Siena
Beskjeftigelse Maler

Sodoma eller Il Sodoma, egentlig Giovanni Antonio Bazzi (født i 1477 i Vercelli, død 15. februar 1549 i Siena), var en italiensk maler, tilhørende Sienaskolen. Ifølge Vasari, som tydeligvis avskydde ham, fikk han sitt navn på grunn av sin homoseksualitet. Han anvendte den imidlertid som sin signatur.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hans far var skomakeren Giacomo Bazzi, moren var Angelina di Niccolò da Bergamo.[1] I 1490 ble Sodoma gitt i lære til Vercellis den gang ledende mester i malerkunsten, Martino Spanzotti, kalt Martino di Casale. Der fikk han sine første erfaringeri syv år.

Kunstner[rediger | rediger kilde]

I 1498 reiste Sodoma til Milano Det var kort etter at Leonardo da Vinci, som arbeidet der, hadde fullført sitt fresco-secco-verk «Nattverden». Hvorvidt Sodoma noensinne møtte da Vinci personlig, vites ikke. Men uansett ble han sterkt influert av hans stil.

I 1501 dro han til Siena. Takket være sine fremragende forretnings- og familieforbindelser til handelshuset Spannocchi fikk Bazzi snart oppdrag fra byens ledende kretsert. Hans verker der omfatter en rekke fresker, påbegynt av Signorelli i klosteret Monte Oliveto, og den merkelige «Sankta Katarinas stigmatisering» i kirken San Domenico.

I 1508 kaltes Sodoma til Roma for i Vatikanet å male et av pavens privatrom, Stanza della Segnatura. I 1512 kom han til Roma for annen gang og utførte da for Agostino Chigi den berømte Alexander-fresken i Villa Farnesina.

«Den hellige Sebastian»[rediger | rediger kilde]

«Den hellige Sebastian» (1525). Galleria Palatina (Palazzo Pitti), Firenze.

Dette maleriet på lerret, som prises av Vasari, er dobbelsidig malt med den hellige Sebastian på fremsiden og Madonna med helgen på baksiden. Den ble opprinnelig anvendt som prosesjonsfane av Confraternita di San Sebastiano («Sankt Sebastians broderskap») i Camollia nær Siena. Kunstverket stammer fra Sodomas senere virksomhetsperiode. Typisk for Sodomas maleri er det forklarende blikket hos hovedpersonen samt figurene som befinner seg i halvdunkelt lys.

Utvalgte verker[rediger | rediger kilde]

  • «Den hellige Sebastian» (1525)
  • «Kristus i helvetes forgård» (omkring 1530-1534)
  • «Abrahams offer» (1542)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Enzo Carli i: Dizionario Biografico degli Italiani

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]