ITER

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
ITER
Stiftet24. oktober 2006
LandFrankrike
HovedkontorSaint-Paul-lès-Durance
MottoThe way to new energy
Nettstedwww.iter.org (en)
Kart
ITER
43°42′28″N 5°46′39″Ø

International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER) er et energiprosjekt for bygging av en tokamakreaktor til forskningsbruk, besluttet av et konsortium av EU (EURATOM), Russland, Kina, USA, Sør-Korea og Japan.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Reaktoren baserer seg på deuterium og tritium (D-T) reaksjon der tritium «formeres» fra nøytronbestråling av litium i reaktorveggen. Deuterium finnes i naturen som tungtvann. Forskningen som følger er prosjektert til 35 år. Den skal teste systemer og materialer for kjernefysisk fusjon men vil ikke kunne danne en vedlikeholdbar reaksjon, og nye forskningsprosjekter som skal utprøve dette basert på fremtidige resultater fra ITER er allerede foreslått. Det ventes ikke at en fusjonsreaktor som leverer strøm kan settes i drift før 2050.

Det ble bestemt i juni 2005 at ITER skal bygges i Europa. Nærmere bestemt i Cadarache i Sør-Frankrike. Konstruksjonkostnadene er forventet til å bli oppimot fem milliarder euro over en ti-årsperiode. Selve byggingen av reaktorens støttebygninger er forventet å starte i første halvdel av 2008. Senere selve reaktorbygningen og tokamakreaktoren i 2012.

Prosjektet styres av Fusion for Energy, som er et EU-byrå (forvaltningsbyrå/joint undertaking) direkte underlagt Europakommisjonen.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Fusion for Energy - Bringing the power of the sun to Earth». Fusion for Energy (engelsk). Besøkt 3. august 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]