Huskeregel
Denne artikkelen mangler kildehenvisninger, og opplysningene i den kan dermed være vanskelige å verifisere. Kildeløst materiale kan bli fjernet. Helt uten kilder. (10. okt. 2015) |
Huskeregel er et mnemoteknisk hjelpemiddel som brukes når en skal lære inn nødvendig kunnskap.
Huskeregelen bør være enkel: «Med sola» eller «med klokka» for å skru skruer, vannkraner og lignende, «mot sommeren» for å justere sommertid/vintertid. «Save Our Souls» er huskeregel for morsesignalet ... – – – ... dvs: SOS som var det gamle radio – og lyd- nødsignalet.
I noen tilfeller lager en seg setninger eller regler. Korte læresetninger i f. eks matematikk kan sies å være huskeregler, i likhet med «at-regelen» for å skille mellom og og å (hvis et «og» kan erstattes med «at», var det «å» som skulle stått der.)
Teknikken er en variant av en teknikk som er eldre enn skriftspråket. For å sikre at viktig kunnskap ikke gikk tapt, hadde man historiefortellere og lovsigere. Disse hadde på forhånd satt kunnskapen sin om til å kunne læres inn og overføres i en rytmisk form, gjerne på vers. Innlæringen ble ofte gjort slik at ord og bevegelser fulgtes ad, for å minske faren for å miste ord underveis. (Innlæringsmåten er fortsatt i bruk i semittiske land, der en kan se barn lærer Toraen eller Koranen utenat).