Huskeregel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Huskeregel er et mnemoteknisk hjelpemiddel som brukes når en skal lære inn nødvendig kunnskap.

Huskeregelen bør være enkel: «Med sola» eller «med klokka» for å skru skruer, vannkraner og lignende, «mot sommeren» for å justere sommertid/vintertid. «Save Our Souls» er huskeregel for morsesignalet ... – – – ... dvs: SOS som var det gamle radio – og lyd- nødsignalet.

I noen tilfeller lager en seg setninger eller regler. Korte læresetninger i f. eks matematikk kan sies å være huskeregler, i likhet med «at-regelen» for å skille mellom og og å (hvis et «og» kan erstattes med «at», var det «å» som skulle stått der.)

Teknikken er en variant av en teknikk som er eldre enn skriftspråket. For å sikre at viktig kunnskap ikke gikk tapt, hadde man historiefortellere og lovsigere. Disse hadde på forhånd satt kunnskapen sin om til å kunne læres inn og overføres i en rytmisk form, gjerne på vers. Innlæringen ble ofte gjort slik at ord og bevegelser fulgtes ad, for å minske faren for å miste ord underveis. (Innlæringsmåten er fortsatt i bruk i semittiske land, der en kan se barn lærer Toraen eller Koranen utenat).

Huskeregler kan være spesielt nyttige i stressende situasjoner.[1]

Huskeregler kan også synges. Et kjent eksempel på dette er "Bæ-bu-sangen", for å huske nødnummere[2]

Eksempler[rediger | rediger kilde]

  • BLÅS er en huskeregel for livreddende førstehjelp: Sjekk først B (bevissthet), deretter L (luftveier), så Å (Åndedrett) og til slutt S (sirkulasjon). [3]
  • Mannen i månen kan smile og le, ringen rundt hodet er pi gange d

(huskeregel i matematikk, for å finne omkrets av en sirkel, det er diameter (d) gange p (3,14))

  • Vi Tar Laks på Alta

(huskeregel i geografi, for å huske fjordene i Finnmark: Varangerfjorden, Tanafjorden, Laksefjorden og Porsangerfjorden)

  • Lille Grimme Arne Trenger Ris

(huskeregel i geografi, for å huske byene i Aust-Agder: Lillesand, Grimstad, Arendal, Tvedestrand, Risør)

  • Gamle Damer Aper Etter Herrer

(huskeregel i musikk, for å huske hvor mange kryss det er på notelinjene i de ulike durskalane. G-dur har ett kryss, D-dur har to kryss, A-dur har tre kryss osv.)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Huskeregel for den første undersøkelsen - Helsefremmende arbeid (HS-HSF vg1) - NDLA». ndla.no. Besøkt 25. november 2023. 
  2. ^ «BÆ BU-sangen». KFUK-KFUM-speiderne (norsk). 3. juli 2019. Besøkt 25. november 2023. 
  3. ^ «Hjerte- og lungeredning, voksen - Bevisstløshet, Førstehjelp». NHI.no (norsk). 31. desember 2001. Besøkt 25. november 2023.