Husfred

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Husfred
Nomenklatur
Soleirolia soleirolii[1]
(Req.) Dandy, 1964
Populærnavn
husfred
Klassifikasjon
RikePlanter
DivisjonKarplanter
KlasseBlomsterplanter
OrdenRosales
FamilieNeslefamilien
SlektSoleirolia
Miljøvern
Fremmedartslista:[2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdert

LO — Lav risiko 2023

Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Middelhavsområdet, Italia og omkringliggende øyer

Husfred (Soleirolia soleirolii) er en eviggrønn, krypende staude. Den danner puter og dekker flater med en tykkelse på ca. 5 cm. Stenglene er glassaktige og trådtynne. De bærer spredte blader, som er runde med hel rand. Formen er varierende, og bladene er ensartet gressgrønne på begge sider. Blomstringen skjer i alle milde perioder av året. Blomstene er grønne, og sitter nesten helt skjult i bladhjørnene. Frukten er en nøtt.

Stenglene danner meget lett rot på steder der de er i kontinuerlig kontakt med jorden. Avrevne stengler som ligger fuktig kan rekke å danne røtter før de visner.

Planten stammer fra Balearene, Korsika og Sardinia, der de vokser på milde og skyggefulle steder. Den er også naturalisert mange steder i kystnære områder, f.eks. i Bretagne, Normandie, Wales og Irland.

I Nord-Europa er husfred en vanlig stueplante. Den er nøysom, men krever konstant fuktighet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 30. september 2023. Besøkt 30. september 2023. 
  2. ^ Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J, Westergaard KB og Skarpaas O (11. august 2023). «Karplanter. Vurdering av økologisk risiko for Soleirolia soleirolii som LO (ikke vurdert i 2018) for Fastlands-Norge med havområder»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. Besøkt 30. september 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]