Husebygrenda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°56′33,173″N 10°40′4,0008″Ø

Husebygrenda 12

Husebygrenda er et boligområde mellom Makrellbekken stasjon og Huseby leir, beliggende nord for Sørkedalsveien og sør for strøket Holmen. Strøksmessig tilhører det Makrellbekken. Tre veier i området har bebyggelsen til borettslaget, en av dem heter også Husebygrenda.

Historie[rediger | rediger kilde]

Husebygrenda er egentlig bare et vanlig borettslag i Oslo med 96 boenheter, men har likevel en historie, bakgrunn og arkitektur som skiller Grenda fra andre boligområder.

Ideen om Husebygrenda ble unnfanget blant norske lærere som etter læreraksjonen i 1942 var internert i Kirkenes av tyskerne i en periode under krigen. Blant disse ble ideen om et samlet bomiljø med en del kollektive løsninger unnfanget. En av veiene i grenda, Lærer Holes vei, er oppkalt etter Olav Hole, den første læreren i gruppen som mistet livet i Kirkenes. Skjærstadveien er oppkalt etter båten som fraktet lærerne til Kirkenes.

Gjennom stortingsvedtak avhendet Forsvaret Husebyområdet, og tomten solgt til et andelslag. Arkitekten Helge Hoel ble engasjert til å lage en bebyggelsesplan. I forbindelse med anbudsrunden ble det gjort avtale om tilknytning til OBOS. Samarbeid med OBOS ble opphevet i 1988.

De første beboerne flyttet inn i 1948. Planering, drenering og spredning av matjord ble gjort på dugnad.[1] De som bosatte seg var radikale lærere, markante personer innen Arbeiderpartiet og medlemmer av Mot Dag-bevegelsen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]