Makrellbekken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°56′34,710″N 10°40′24,049″Ø

Makrellbekken (egentlig Markskillebekken) like over Jarlsborgveien, før den renner ut i Hoffselva. Bekken har også gitt navn til et område.

Makrellbekken er et boligområde i Bydel Vestre Aker vest i Oslo. Det ligger mellom Smestad og Holmen, og avgrenses av Sørkedalsveien i sør og Røabanen i nord.

Navnet kommer fra en bekk ved samme navn, som også gav navn til to tidligere husmannsplasser under Søndre Smedstad. Våningshuset på den ene av disse ble flyttet til Bygdøy i 1953. Der Njårdhallen ligger i dag lå plassen Trasop, og litt bortenfor denne ligger Gjetebråten, rehabilitert i nyere tid og fortsatt i bruk som bolig.

Navnet «Makrellbekken» kommer ikke av fisken makrell, men er derimot en forvansking av «Markskillebekken», et navn som kommer av at bekken dannet grensen mellom gårdene Huseby, Voksen, Smedstad og Holmen.

Makrellbekken fikk sitt første forretningsbygg på 1920-tallet, og T-banen kom i 1935 med Makrellbekken stasjon. Før og under okkupasjonen hadde Makrellbekken et steinbrudd, der tennisbanene til Njård nå ligger. Her arbeidet sovjetiske krigsfanger under krigen.

I dag ligger Njårdhallen like ved Makrellbekken stasjon, og her står en statue over krigshelten Gregers Gram, som var aktiv i idrettklubben Njård. Tomten ovenfor Njårdhallen er den såkalte «Ambassadetomta», hvor USAs ambassade er plassert.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Oslo byleksikon
  • Bovim, Bjørn; Fjerdingstad, Knut og Kristoffersen, Svend: «Og neste stasjon var» i Rødevand, Øivind (red.): Skøyen i sentrum, side 209-210. Ullern Historielag, 2004. ISBN 82-91666-05-9