Husøy (Træna)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Husøy
Husøya.JPG
Husøya
LandNorge Norge
FylkeNordland
KommuneTræna
Postnummer8770 Træna
Areal0,4 km²
Befolkning382[a] (2021)
Bef.tetthet955 innb./km²
Høyde o.h.47 meter

Husøy
66°29′43″N 12°04′30″Ø

Husøy er et tettsted og administrasjonssenteret i Træna kommune i Nordland. Tettstedet har 382[1] innbyggere per 1. januar 2021, og ligger på øya Husøya. Her ligger Træna kirke, Træna kommunes rådhus, skole og Joker-dagligvarebutikk. Det finnes også privat frisør her. Rundt midten av juli blir Trænafestivalen årlig arrangert. Konsertsteder er Træna skoles fotballbane og mange andre steder, som Kirkehelleren på Sanna. Kjente artister som Bjørn Eidsvåg, Madrugada, Madcon og Astrid S har opptrådt her.

Øya Husøya[rediger | rediger kilde]

Husøya er en øy i Træna kommune og øygruppa Træna, og hele øya blir regnet som administrasjonssenter i kommunen. Øya er tilknyttet Ærøya, Hikelen og Ytterhakksholmen via to moloer og ei bru. Hikelen er høyeste punkt (97 moh), og er et godt kjent landemerke på Husøya. Fra Husøya går det lokalbåt/hurtigbåt til Sørsanna/Sanna. Fra Janesvågen, ved fergekaia, går fylkesvei 7398 (tidl. Fv421), nordvest til Kjerkvågen rett nedenfor Petter Dass-kapellet og også sørvest forbi Træna kirke, Kvernneset og Torsholmen helt til den slutter sør for Fallavika vest på Husøya. Herfra går det vei til rorbuhotell på Ærøya, og anleggsvei sørover mot Hikelen og Ytterhakksholmen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 26. oktober 2021. Besøkt 27. oktober 2021.