Hopp til innhold

Hundvikfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nordfjorden
Nordfjord ved fergestrekningen mellom Anda og Lote

Hundvikfjorden er navnet på en del av Nordfjord på kommunegrensen mellom Stad og Gloppen i Vestland. Fjordstykket er rundt 14 kilometer langt fra vest til øst, og har to sidefjorder i Gloppen kommune, Hyefjorden og Gloppefjorden.[1]

Fjordens innløp i vest er mellom Krokeneset i nord (ved fjordåpningen til Eidsfjorden) og Øksneelvane kraftverk i sør. Denne sørlige delen av fjorden ligger i Bremanger kommune. Fjordsidene har bare et fåtall spredde, isolerte garder ved fjordsidene, men på nordsiden av fjorden ligger bygden Hundvika, som har veisamband nordover til Nordfjordeid. Mellom innløpet til Hyefjorden og Gloppefjorden ligger neset Hestenesøyra, som trafikkeres av Rv615. På vestre side av Hyefjorden ligger Skjerdalen, Mettenes og Hyeneset, tre garder som er avhengige av båt for kommunikasjon.

Fjorden er omgitt av høye fjell, særlig mot sør der Skjerdingane stiger til 1276 meter over havet. Sør for Skjerdingane ligg Gjegnalundsbreen og fjelltoppen Gjegnet (1670 moh). På nordsiden av fjorden ligger de mindre toppene Hornet (719 moh) og Trollenykjen (899 moh).

Mot øst ved ferjesambandet (E39) AndaLote slutter Hundvikfjorden, og Nordfjord fortsetter østover som Utfjorden.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Hundvikfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk