Humlenebbfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Humlenebbfly
Humlenebbfly
Vitenskapelig(e)
navn
:
Hypena rostralis
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: humlenebbfly
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Praktfly
Slekt: Hypena
Habitat: gamle hager og skogkanter
Utbredelse: Palearktis

Humlenebbfly (Hypena rostralis) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den er funnet på det sørlige Østlandet i Norge,men er trolig ganske sjelden.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 26 – 30 mm), slankt nattfly. Labialpalpene er svært ange og stikker fram foran hodet som et nebb. Antennene er trådformede hos begge kjønn. Forvingene er temmelig små og smale, bakvingene derimot påfallende store og brede. Forvingen er brun- eller gråaktig, av og til svært mørk. Den er vanligvis delt i en mørkere, indre del og en lysere, ytre del av en mer eller mindre lys skrålinje. Vingespissen har en kort, svart skråstrek. Bakvingen er hvit med brun ytterkant, med grå bestøvning ved roten. Larven er grønn med en smal, hvit lengdestripe på hver side av ryggen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten har larver som lever på humle (Humulus lupulus) og finnes der denne vokser, helst i skogkanter og i gamle hager der humlen har vært dyrket. Larvene utvikler seg mellom sammenspunne humleblader. De voksne sommerfuglene flyr om natten i august – oktober før de overvintrer og flyr igjen i april – juni. De kommer sjelden til lys. Denne arten er derfor trolig en del oversett, det er enklere å finne larvene enn de voksne sommerfuglene.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Europa, unntatt lengst i nord, og videre østover til Japan. I Norge er den funnet på Østlandet fra Tvedestrand i sør til Elverum i nord, men den er regnet for å være svært sjelden. Den kan muligens være en del oversett fordi de voksne sommerfuglene ikke kommer til lys og er vanskelige å finne.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Norges sommerfugler – Humlenebbfly [1][død lenke]
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]
  • Hypena rostralis på UK moths: [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]