Humleblomslekta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Humleblomslekta
Geum pentapetalum
Geum pentapetalum
Vitenskapelig(e)
navn
:
Geum
L.
Norsk(e) navn: humleblom,
humleblomslekta
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Blomsterplanter
Orden: Rosales
Familie: Rosefamilien
Underfamilie: Rosoideae
Antall arter: 40
Habitat:
Utbredelse: tempererte strøk i nord og sør
Arter:

Humleblomslekta (Geum) er ei slekt i rosefamilien.

De er flerårige, hårete urter med opprett stengel. Bladene er finnete. Blomstene har fem begerblad og fem kronblad, men mange pollenbærere og fruktblad. Frukten er en samling av små frø som enten spres med vinden eller hekter seg fast til pelsen på dyr.

Slekta er utbredt i de tempererte delene av den nordlige halvkule og Sør-Amerika. Det er omtrent 40 arter, men botanikerne har ulike oppfatninger av hvilke arter som hører til slekta. Potter et al. (2007) mener at Acomastylis, Coluria, Novosieversia, Oncostylus, Orthurus, Taihangia og Waldstenia må slås sammen med Geum. Potter opprettholder Sieversia som en gyldig slekt i motsetning til for eksempel Flora Europaea. Artsdatabanken regner Waldstenia som en egen slekt med norsk navn muregullslekta.

I Norge vokser enghumleblom og kratthumleblom naturlig, mens amerikahumleblom, chilehumleblom og russehumleblom finnes forvillet. Flere andre arter dyrkes i hager, som Geum × balcanum, Geum coccineum, berghumleblom (G. montanum) og Geum × cultorum.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]