Enghumleblom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Enghumleblom
Enghumleblom
Vitenskapelig(e)
navn
:
Geum rivale
L.
Norsk(e) navn: enghumleblom
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Blomsterplanter
Orden: Rosales
Familie: Rosefamilien
Slekt: Geum
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: fuktige steder
Utbredelse: Europa, Vest-Asia, Nord-Amerika

Enghumleblom (Geum rivale) er en plante i rosefamilien.

Den er flerårig, hårete urt som blir opptil 40 cm høy. Stengelen er opprett med en nikkende topp. Stengelbladene er trekoblede, mens bladene ved basis er finnete med et stort endesmåblad. Blomstringstiden er mai–juli. Begerbladene er rødbrune, og kronbladene er først gulhvite før de blir blekt rosa med mørke årer. Av og til forekommer misdannede blomster med doble kronblad. Frukten er en samling frø med krok som hekter seg fast i dyr og mennesker. Den klokkeformete blomsten gjør at enghumleblom ikke kan forveksles med andre arter, men hybrider med kratthumleblom forekommer.

Enghumleblom vokser på fuktige steder, ofte i skygge. Arten er utbredt i hele Europa inkludert Island, men i middelhavsområdet må en opp i høyden for å finne den. Arten vokser også i Anatolia, Kaukasia, Vest-Sibir og Nord-Amerika. Den er vanlig i hele Norge og finnes opptil 1450 moh. på Hardangervidda.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • C. Grey-Wilson og M. Blamey; norsk utgave T. Faarlund og P. Sunding (1992). Teknologisk Forlags store illustrerte flora for Norge og Nord-Europa. Teknologisk Forlag. s. 182–183. ISBN 82-512-0355-4. 
  • «Humleblomster». Den virtuella floran. Arkivert fra originalen 13. juli 2022. Besøkt 17. mai 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]